Hlavní obsah

Šilhavý skončil na lavičce Slavie! Trpišovský je na cestě

Praha
Aktualizováno

Jaroslav Šilhavý už není trenérem fotbalové Slavie. Představenstvo klubu z Edenu v úterý šestapadesátiletého trenéra odvolalo. Novým koučem obhájců titulu se s největší pravděpodobností stane Jindřich Trpišovský, který dosud vedl Liberec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý končí na lavičce Slavie.

Článek

„Představenstvo Slavie odvolalo trenérský tým v čele s Jaroslavem Šilhavým. Rozhovor s Jardou považuji za nejtěžší lidský moment v klubu," uvedl předseda představenstva Jaroslav Tvrdík na sociálních sítích. „Do svědomí si musíme sáhnout všichni," uvedl k očekávanému kroku.

Šilhavý převzal Slavii v úvodu minulé sezóny, kdy v polovině září po pěti kolech nahradil Dušana Uhrina mladšího. Nepřesvědčivě hrající tým pozvedl a spanilou sérií bez prohry dovedl mužstvo k mistrovskému titulu.

Po vydatném letním posilování však pod Šilhavého taktovkou klub nezvládl kvalifikaci o Ligu mistrů, když podlehl Nikósii. Ani na tuzemské ligové scéně nebyla hra nijak přesvědčivá. Tým sice natáhl sérii bez prohry na 36 utkání, než padl s Libercem, ale po šestnácti podzimních kolech ztrácí z druhé příčky na vedoucí Plzeň čtrnáct bodů.

Proč Trpišovský vyslyší volání Slavie
1. Pokračující spolupráce se sportovním ředitelem Janem Nezmarem
2. Znalost hráčů, které v minulosti trénoval
3. Perspektiva Slavie, versus nejistota v Liberci

„V transferovém okně došlo ke spoustě změn, přišli hráči zvučných jmen, kluci koukali, když se mezi nimi objevili Danny či Altintop. Nebylo jednoduché poradit si s tolika změnami a posunout se dál. Čas nám nestačil k tomu, aby všechno fungovalo, jak jsme si představovali a aby si vše sedlo," vypočítával Šilhavý, proč Slavia vypadla z Evropské ligy už po základní skupině a v domácí lize se ztrátami odepsala ze hry o titul už po podzimu.

Vděku se však Šilhavý nedočkal. Zvláště když jeho družina nezvládla poslední duel před zimní pauzou a v Evropské lize podlehla doma Astaně, tudíž nezískala bod potřebný k postupu do jarní fáze. „Snad o osudu mém i celého realizačního týmu nerozhodne jediný zápas," doufal tehdy Šilhavý. Marně...

Nezmar má za úkol přivést nového kouče

Tou dobou už totiž dávno neměl stoprocentní zastání ve Slavii. „Takhle to nejde. Buď trenérský tým důvěru má, nebo nemá. Současný stav nikomu nepomáhá. Musíme si nalít čistého vína. Vyjádření na moji osobu mi nepřijdou úplně férová. Pro tým není dobrý signál, když vycházejí z klubu," pronesl na své poměry nezvykle otevřeně Šilhavý den před bitvou s Astanou. Následný krach byl tedy pro trenéra i jeho pomocníky jen další ránou do vazu.

Podzimní účinkování ještě před nástupem na dovolenou sice stihl analyzovat s novým sportovním ředitelem Janem Nezmarem, jehož Slavia získala z Liberce a upíná se k jeho schopnostem. Jenže tlak ze strany vedení byl neudržitelný. Úterní Tvrdíkův tweet byl jen stvrzením očekávaného.

Právě bývalý skvělý útočník, člen Klubu ligových kanonýrů, dostane za úkol vybrat nového trenéra. „Jan Nezmar sestaví svůj tým. Musíme dál kráčet k vrcholu," připustil Tvrdík na twitteru, že kompetence svěřené do rukou vystudovaného ekonoma ověnčeného dvěma českými a jedním slovenským titulem, nejsou jen symbolické.

„Fotbal je krutý sport. Není o tom, koho máte rádi, s kým chcete jít na pivo, ale s kým můžete jít do války na trávník," dodal na twitteru Tvrdík.

S ohledem na všechny vazby je téměř jisté, že novým trenérem klubu z Edenu bude Jindřich Trpišovský. Jednačtyřicetiletého rodáka z Prahy si právě Nezmar přivedl v létě 2015 do Liberce. A muž bez zkušeností z působení mezi elitou dotáhl čerstvě vybudovaný tým na bronzovou pozici. A přestože v každém přestupovém období musel snést masivní výprodej, dvakrát za sebou dokázal s mužstvem projít nástrahami předkol Evropské ligy do základní skupiny druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže a letos je Slovan po podzimu čtvrtý.

Trpišovský odmítá možný přesun komentovat. Nicméně indicií potvrzujících jeho „přestup" je více než dost. Spolupráce s Nezmarem v klubu pod Ještědem jej naplňovala, vzájemné propojení na severu Čech bylo mimořádně úspěšné a bezproblémové.

Slavia by představovala logický posun v kariéře mladého a ambiciózního trenéra, o něhož před rokem usilovala Sparta.

Další změny v Liberci

Navíc v Edenu se Trpišovský shledá s řadou hráčů, které v minulosti vedl, jako kupříkladu Sýkoru či Součka. V neposlední řadě si pak nepochybně uvědomuje, že Liberec bez Nezmara čeká velmi těžké období, tím spíše, že klub během zimy hodlá podle zasvěcených opět výrazně obměnit kádr. Vždyť do Slavie má zamířit jeden ze stoperů Slovanu a také brankář.

Oficiální posvěcení přesunu podle zdrojů blízkých oběma klubům brání jen liberecká nejistota. Zatímco trenérem se na pětadevadesát procent stane David Holoubek, jenž má zkušenosti ze Sparty, nejistá je pozice sportovního ředitele. Zaujmout by ji měl Martin Pulpit, jenž už se s libereckým bossem Ludvíkem Karlem sešel a dohoda je prý na spadnutí.

Bilance trenérů fotbalové Slavie Praha za posledních deset let (představenstvo klubu odvolalo trenéra Jaroslava Šilhavého i s jeho asistenty):
JménoOdDoZápasyVýhryRemízyProhry
Karel Jarolímduben 2005březen 2010151814228
František Ciprobřezen 2010květen 20108314
Karel Jarolímčerven 2010září 201010244
Michal Petroušzáří 2010říjen 2011299128
František Strakaříjen 2011březen 201210343
Martin Poustkabřezen 2012květen 201210325
Petr Radačerven 2012duben 201325799
Michal Petrouškvěten 2013září 201313616
Miroslav Koubekzáří 2013březen 201410334
Alex Pastoorbřezen 2014červen 201412327
Miroslav Beránekčerven 2014květen 2015309714
Dušan Uhrin ml.červen 2015srpen 20163415127
Jaroslav Šilhavýzáří 2016prosinec 20174228122
Souhlasíte s rozhodnutím vedení fotbalové Slavie?
Ano, nový trenér přivede potřebný impuls
10,1 %
Ne, Šilhavý měl zůstat
87,9 %
Nevím
2 %
Celkem hlasovalo 43252 čtenářů.

Reklama