Hlavní obsah

Sirkovo sladké poprvé. Chodil na tribunu Sever, teď si zachytal v áčku Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkají mu Sirka a v úterý dostal vysněný dárek. „Čekal jsem na to vážně dlouho,“ s úlevou poznamenal brankář Jan Sirotník. Do fotbalové Slavie přišel v sedmi letech, ovšem za áčko si poprvé zachytal až v necelých dvaadvaceti. Znalec nedávné klubové historie dostal poločas v testovací partii se Sönderjyske (4:0) – a nezklamal.

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Brankář Jan Sirotník má za sebou premiéru v áčku fotbalové Slavie.

Článek

Když z prosluněného Portugalska psal mamince, že ho nejspíš konečně čeká velká premiéra, odpověděla: „Držím palce. A užij si to.“ Povedlo se, druhou půli prvního slávistického zápasu v roce odchytal s přehledem a s nulou. „Nepopsatelný pocit, mám obrovskou radost,“ líčil před kamerou klubové televize.

Čekalo se, že si poprvé za Slavii zahraje reprezentační brankář Jindřich Staněk, ovšem místo odpočívající posily z Plzně se nakonec mluvilo o jiném gólmanovi. Sirotníka v Edenu cepovali od žáčků a pamatuje složité časy, kdy vršovický klub nehrál každou sezonu o titul jako teď. Sympatický čahoun si z té doby dokáže vybavit překvapivě spoustu detailů, chodil na severní tribunu pro skalní příznivce Slavie.

Teď červenobílý národ fandí i jemu, snadnou výhru nad lídrem dánské druhé ligy na klubovém webu sledovalo 12 tisíc lidí. „Jsem rád, že nám to vyšlo. Soupeř měl pár šancí a do toho vál nepříjemný vítr, ale zvládli jsme to,“ vyprávěl Sirotník. Byl hodně slyšet: „Odmalička po nás chtějí, abychom na hráče před sebou mluvili. Brankář má hru před sebou a vidí to nejlíp.“

Má za sebou pestrý rok. Na jaře se otrkával na hostování ve druholigovém Varnsdorfu a na podzim byl jedničkou třetiligového béčka Slavie: pět z jedenácti duelů dochytal s čistým kontem. Za odměnu seděl mezi náhradníky ve všech zápasech Evropské ligy, v které slávisté vyhlížejí březnové osmifinále.

„Slavia je skvělá, celý tým drží při sobě. Když se něco stane, ostatní vás podrží,“ popsal Sirotník. Svoji přezdívku slyšel v úterý mockrát, pochvaly z napěchované střídačky k němu létaly často. „Je krásné, když vás podporují takoví hráči. Všem moc děkuju.“

Dá se tušit, že se o místo jarní jedničky popere nováček Staněk s Alešem Mandousem, jenž proti Sönderjyske s jistotou odchytal první poločas. Sirotník by mohl být s Ondřejem Kolářem třetím vzadu, ovšem to se rozlouskne až po dlouhém soustředění v Algarve. „Kemp je náročný, ale všichni se s tím pereme dobře, což jsme ukázali i proti Sönderjyske,“ vykládal Sirotník. „Myslím, že nám to do jara dá hodně. A snad nám to pomůže i k vytouženým trofejím.“

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.