Hlavní obsah

Čtyři góly, premiéra dvou posil a Makedonec v hledáčku. Hlavní je výhra, řekl slávista Provod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí přijeli na návštěvu do Algarve staří známí Alexander Bah s Davidem Juráskem a v úterý přišla první výhra ve fotbalovém roce 2024. Soustředění v Portugalsku zatím Slavii vychází báječně, u snadného vítězství 4:0 nad dánským Sönderjyske byly i dvě zimní posily.

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Lukáš Provod v akci

Článek

Slávisté letošní premiéru proti lídrovi dánské druhé ligy odehráli v pohodovém tempu: už po první půli měli dvougólový náskok, který mohl být i výraznější. „Jasně, mohli jsme dát víc gólů, ale nejdůležitější je vítězství. Hráli jsme na dvě jedenáctky, což bylo pro všechny tak akorát,“ vykládal před kamerou klubové televize záložník Lukáš Provod.

„A že oba poločasy skončily 2:0? Je to dobře hlavně kvůli Bóřovi: kdyby jeho tým v první půl vyhrál vyšším rozdílem, poslouchali bychom to celý týden,“ vtipkoval Provod o kapitánovi Janu Bořilovi.

A nováčci? Senegalský levý bek El Hadji Malick Diouf byl vidět i v ofenzivní fázi a nezklamal ani exolomoucký Ondřej Zmrzlý, jenž hrál štítového záložníka. Na premiéru si bude muset počkat reprezentační brankář Jindřich Staněk, jenž má za sebou třaskavý přestup z Plzně. „Noví kluci zapadli velmi dobře, můžeme být spokojení,“ pravil asistent trenéra Pavel Řehák. „Šli jsme do zápasu z plné zátěže, ale hráči plnili to, co měli. Dobře se vyrovnali i s nepříjemným větrem.“

Pod góly se podepsala prověřená jména: v prvním poločase Muhamed Tijani a Mick van Buren, ve druhém Provod s Conradem Wallemem. „Za gól jsem rád, ale důležitější to bude na jaře v lize a v pohárech,“ líčil Provod. Na konci podzimu byl zraněný, ovšem teď už je fit: „Do nového roku jsem naštěstí vstoupil naplno. Cítím se dobře, zvládl jsem odběhat všechno.“

Počítá se i čisté konto: brankář Aleš Mandous v první půli vytáhl několik skvělých zákroků, zato Jan Sirotník se po pauze nudil. „Sönderjyske byl zajímavý soupeř, má hodně mladých hráčů. Bylo fajn, že jsme si mohli zkusit presink i hru z bloku,“ popsal Provod.

Mimochodem, podle dánských médií měli slávisté v zápase sledovat 21letého středního záložníka Ivana Nikolova. V Sönderjyske, odkud do Edenu před časem přišel obránce Bah (dnes Benfica Lisabon), hraje od loňského léta. A už v říjnu 2022 měl premiéru v reprezentaci Severní Makedonie. Proti Slavii neodehrál špatný part, ale nakonec i on musel vydýchat debakl.

Vršovický tým má za sebou třetinu dlouhého soustředění, domů se vrátí až poslední lednovou neděli. Další program? V pátek Slavii čeká duel s AIK Stockholm a příští sobotu bude dvakrát hrát s týmem Peking Čung-che Kuo-an.

Reklama