Hlavní obsah

Skandál! Fotbalová Slavia údajně slíbila Berbrovi milion za titul

Praha

Kriminalisté v současné korupční kauze údajně pracovali s tím, že obviněný bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr měl mít od pražské Slavie slíbený milion korun za ligový titul v sezoně 2018/19. Informoval o tom server efotbal.cz s tím, že se dostal k části policejních spisů. Předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík uvedl, že se červenobílí žádného korupčního jednání nedopustili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Server zveřejnil přepis policejních odposlechů, v nichž ze Slavie figuruje hlavně její někdejší sportovní ředitel Jan Nezmar, který vloni v létě v mistrovském klubu skončil. Někdejší vlivný funkcionář červenobílých byl podle spisu v častém kontaktu jak s Berbrem, tak s bývalým sportovním ředitelem tehdy druholigového Vyšehradu Romanem Rogozem, jenž je v kauze rovněž mezi obviněnými.

Kriminalisté údajně pracovali s informací, že Slavia Berbrovi slíbila finanční odměnu za to, když získá titul. "Poznámka policejního orgánu: předchozí den 19. 5. 2019 vyhrál tým SK Slavia Praha titul v první lize. Policejní orgán disponoval s poznatkem, že za výhru v lize má mít Roman (Berbr) od funkcionářů SK Slavia Praha slíbený milionový úplatek," citoval server ze spisu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý sportovní ředitel Slavie Praha Jan Nezmar, trenér Jindřich Trpišovský a vedoucí mužstva Stanislav Vlček na starším snímku.

O den později se podle kriminalistů sešel Berbr nejen s Nezmarem, ale také s předsedou představenstva Slavie Tvrdíkem. Ze spisu už podle serveru dále nevyplývá, zda se policie touto informací stále zabývá.

Tvrdík jakékoli korupční jednání odmítl. "V letech 2015 až 2017 jsme se aktivně snažili o změnu poměrů v českém fotbale a nabídli jsme oponentní alternativu jeho rozvoje. Nikdy jsme se nedopustili nezákonného jednání, neusilovali o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair play a nikomu jsme neposkytli jakékoliv finanční plnění v této souvislosti," uvedl Tvrdík pro Seznam Zprávy.

V odposleších mimo jiné Nezmar nevybíravě uráží některé bývalé hráče Slavie tmavé pleti a také pomlouvá svého někdejšího šéfa Tvrdíka.

Kauza údajného ovlivňování zápasů trvá už více než rok

Kauzu údajného ovlivňování zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal loni v polovině října policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Nejvýše postaveným v aféře je Berbr, který už nefiguruje v žádné z fotbalových funkcí. V polovině ledna byl stejně jako někdejší sportovní ředitel Vyšehradu Rogoz propuštěn z vazby.

Berbr čelí také podezření ze zpronevěry. Podle dřívějších informací vyšetřovatelů NCOZ s dalšími lidmi zpronevěřili 850.000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Reklama