Hlavní obsah

Šlapák a Hurtado s Hradcem znovu nedohrál. Látal: Komunikace je složitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli pro Haidersona Hurtada existuje v Česku opravdu neoblíbený soupeř, jde o Hradec Králové. Stoper Jablonce totiž kvůli červené kartě nedohrál ani druhý vzájemný zápas v sezoně. V sobotu šel předčasně do sprch po přišlápnutí záložníka Daniela Kaštánka. „Jde do všeho na 120 procent. Vletí do souboje hlava nehlava,“ přiznává trenér Severočechů Radoslav Látal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Haiderson Hurtado z Jablonce dostal za přišlápnutí Daniela Kaštánka z Hradce Králové červenou kartu

Článek

Hurtado patří mezi defenzivní opory Jablonce. Po letním přestupu ze slovenské Skalice odkopal ve Fortuna lize zatím přes 1 800 minut. Střety s ním útočníky často bolí, je silově i rychlostně slušně vybavený. Jen ne vždy dokáže situaci správně odhadnout.

„Osudová chyba, jasná červená karta. Pak jsme bránili a bod za remízu 1:1 bereme,“ popisoval v sobotu Látal. Hurtado v ne nijak nebezpečné situaci trefil kotník Kaštánka a sudí Jan Petřík po zhlédnutí videa tasil červenou kartu. Kaštánek odkulhal a Jablonec hrál od 65.minuty v oslabení.

Pro 28letého Kolumbijce šlo o druhé vyloučení v sezoně. Znovu proti Hradci a znovu v utkání, kdy Votroci vítali nového trenéra. V záři šlo na východě Čech o premiéru Václava Kotala, který teď v týdnu kvůli zdravotnímu stavu rezignoval, a Hradec nově vede David Horejš. Tehdy Hurtado nezvládl souboj s útočníkem Danielem Vašulínem a faulem přerušil samostatný únik soupeře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Haiderson Hurtado (č.2) z Jablonce dostal za faul na Daniela Kaštánka z Hradce Králové červenou kartu

Jenže vyčinit Hurtadovi, jenž v ročníku kromě dvou přímých červených karet obdržel také osm žlutých, prý není nic jednoduchého. „Je s ním složitější komunikace. Neumí anglicky, jen španělsky, těžko se dorozumíváme,“ nastínil Látal. „Na obranných věcech s ním budeme muset ještě pracovat, protože někdy to dopadne jako teď,“ dodal.

Jablonec obecně hraje na jaře zatím hodně divoké duely. V prvních třech kolech získal čtyři body s celkovým skóre 11:9. Velice produktivní útok, ale také prostupná obrana. Na vině mohou být zranění i absence kvůli kartám.

„Obrovský problém. Dnes naskočil v průběhu utkání Daniel Souček, který hrál naposledy soutěžní utkání v září v Domažlicích v MOL Cupu. Jinou možnost jsme neměli. Mohli jsme stáhnout dozadu Čanturišviliho, který by ale chyběl v ofenzivní části. Dan si své odkopal, jen jsme šli do rizika. Nemáme pravého beka, bohužel je nově vykartovaný Michal Černák a musíme to zase řešit jinou cestou. Obrana se pořád mění a podle toho kvalita vypadá,“ prohlásil Látal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Haiderson Hurtado z Jablonce dostal za faul na Daniela Kaštánka z Hradce Králové červenou kartu

Mezi útokem a obranou pendluje univerzál Jakub Martinec. Podle gólmana Jana Hanuše není situace tak kritická, jak by se mohlo zdát.

„Když se stáhne Marťas, tak jsem v klidu, už spolu máme něco odkopáno. Samozřejmě je lepší, když jsou stopeři stejní, ale velký problém bych v tom neviděl. Člověk prostě musí hrát,“ přiznává zkušený gólman, který byl nakonec jedním z hrdinů sobotního střetnutí. Nebýt jeho několika skvělých zákroků v posledních minutách, body by zřejmě putovaly do Hradce.

Reklama