Hlavní obsah

Slavia a Bohemians smutní, zemřel slavný fotbalový pétépák. V dole rubal naboso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná zpráva zasáhla oba pražské rivaly. Ve věku 93 let zemřel František Fiktus, bývalý fotbalista vršovických celků Slavie a Bohemians. O úmrtí klubového kapitána z přelomu 50. a 60. let informovali Bohemians na klubovém webu.

Foto: bohemians.cz

Bývalý fotbalista vršovických celků Slavie a Bohemians František Fiktus zemřel ve věku 93 let.

Článek

Fiktus se věnoval i hokeji, ve kterém hrál stejně jako ve fotbale za pražskou Slavii (pod názvem Dynamo). Sportovní kariéru mu ale zkomplikoval tehdejší režim, který ho poslal na začátku 50. let jako "pétépáka" do karvinských dolů.

"Kluk měl sbíječku. Někdy jsme udělali sedm metrů. Ale někdy byl kámen, že jsi tam dloubal půl hodiny a on vám vypadl takový kousek. Nejhorší byla ta šichta. Já tam měl kamaráda jézeďáka, ale uměl dělat na sluníčku. Takhle jedete tisíc metrů a nevíte, jestli vyjedete. Já se nedivím, že havíří chlastají. Když jsem skončil vojnu, ještě dva měsíce jsem v Praze plival brikety. A naboso... Ponožky, to nešlo... Uhlí vám padalo do bot. Pořád se zouvat? Tak jsme chodili naboso," zavzpomínal František Fiktus před dvěma lety pro server kenguru.cz.

Jako památka na těžkou dobu mu zůstaly mozoly na rukou. "Ty mám, jak jsme chodili po čtyřech. Ještě jsem vozil lampu a špicar do sbíječky. Byl tam kluk, vyučený havíř, co hrál levé křídlo, když jsem nemohl, házel za mě. Ono je umění házet pokrčený na pás. Když jste hodil za, musel jste to jít vybrat do závalu, to muselo být čisté. Říkal jsem si, odsud se nedostanu," vybavil si ještě po dlouhých letech.

V roce 1957 přestoupil Fiktus do Bohemians (tehdejší Spartak Praha Stalingrad), kterým pomohl k návratu do nejvyšší soutěže. V ní odehrál za Klokany čtyři roky a podle klubových statistik v 72 zápasech vstřelil šest branek.

Slávisté zase poukazují, že Fiktus byl v roce 1956 jedním z hrdinů mužstva, které na Velikonočním turnaji při zápase s Göteborgem znovu nastoupilo po čtyřleté pauze v sešívaných dresech.

"Měl to schované jeden náš funkcionář (inventárník Karel Sehnoutka). To byl aplaus! Slavia byla v nemilosti. V jednapadesátém nám vzali tribunu. Tehdy jsme jezdili s Bicanem trénovat přes Vltavu na SKEP," popsal Fiktus.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.