Hlavní obsah

Slavia bez pohybu strádá. Co obhájce nejvíce sráží?

Praha

Mistr v nesnázích! Fotbalová Slavia přišla při představení na Letné v jubilejním třístém derby o série bez prohry v lize i vzájemných duelech. Sparta však kromě tří bodů získala ještě něco mnohem cennějšího. Sebevědomí. Porazila totiž úřadující šampiony jejich vlastní zbraní!

Naše série nic neznamenají, je mi to jedno, říká po prohře v derby Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

„Musíme využít reprezentační přestávky a dotrénovat hráče, kteří nám zůstali," prohlásil bezprostředně po krachu v derby Jindřich Trpišovský, trenér Slavie. V podání muže, který na lavičce klubu z Edenu prohrál v neděli první derby, zazněla stejná věta v letošní sezoně už několikrát. Jak v minulosti reprezentační pauzy nenáviděl, letos v nich Slavia částečně hledá spásu. Trpišovský totiž nemohl během krátké letní pauzy kompletní kádr drtit dostatečně dlouho. A základem slávistického úspěchu posledních sezon byly vždy mimořádné běžecké výkony. Sparta tak paradoxně předčila Slavii v její nejsilnější stránce. V pohybu.

Pešek, Haraslín, Minčev či Sáček dělali Slavii velké problémy, zatímco na druhé straně tolik nebezpečných hráčů Sparta i za vyrovnaného početního stavu honit nemusela. „Pokud máte rychlé hráče, můžete uspět. Jakmile je to na krajích pomalé, cesta k úspěchu je složitá. I proto jsme hledali křídla, která nám pomohou," vyzdvihl Pavel Vrba, trenér Sparty, Haraslína s Peškem.

Slavii navíc drtí zásahy do optimální sestavy. Kvůli zranění chybí Kúdela, Kolář, Provod či Hovorka. Kapitán Bořil není v optimální pohodě. Z evropského šampionátu se vracel zraněný, nemohl absolvovat přípravu v potřebné kvalitě, navíc mu vedení zatrhlo řecké angažmá. Ani Stanciu při „návratu" na Letnou nebyl běžecky v optimálním rozpoložení. Lingr si bez podpory počínal splašeně.

A další mladí bez opory mazáků tápou. Samek byl těžkopádný, Ousou si počínal na Letné vyloženě naivně. „Je to mladý hráč, který dvakrát hasil situace za jiné, které šlo vyřešit na půlce," chránil jednadvacetiletého zadáka Trpišovský. „Naším problémem bylo, že jsme neměli dostatečnou individuální kvalitu. Měli jsme čtyři pět dobrých situací, ale nevyužili jsme nic," káral mužstvo Trpišovský.

„Nemá smysl, aby někdo nadával managementu Slavie, že nemá stopery. To se prostě stává. A stejně tak jsou nevyhnutelné prodeje. Hráči chtějí své výplaty," zastal se vedení úřadujících šampionů Josef Csaplár, fotbalový trenér.

„Ousou šel do souboje s Haraslínem hloupě. Měl ho vykrýt pozičně. Se žlutou kartou je potřeba situaci zvládnout pozičně. A u šestnáctky je to vždy o hodinářské práci, o jemnosti," vysvětlil Csaplár.

Současně však odmítá, že by Sparta hrála záměrně přes mladého zadáka bez zkušeností. „Na to je třeba mít chytré hráče. A takové Sparta nemá. V Liberci jsme v mistrovské sezoně takové věci praktikovali, jenže to jsme měli v kádru Kolouška se Štajnerem," připomínal Csaplár vytříbené techniky.

Trable Slavie
1. Krátké léto
Kvůli mistrovství Evropy neměl trenérský štáb Slavie potřebný prostor připravit tým pro potřeby herního stylu, který klub z Edenu chce hrát.
2. Vynucené prodeje
Absence v Lize mistrů zapříčinila potřebu prodávat, aby se zalátala díra v rozpočtu. Se Zimou a Simou by Slavia byla silnější.
3. Nesehranost
Prodeje a zranění způsobily, že základní sestava se neustále mění. Narušené automatismy způsobují problémy.
4. Zranění stopeři
Je to děsivá kalvárie, kterou nikdo nemohl předpovědět. Čtyři stopeři jsou zranění, jeden vykartovaný a Zima prodaný.
5. Absence Koláře
Zraněnou brankářskou jedničku sice Mandous nepochybně zastupuje se ctí, jenže Kolář měl auru vítězného muže. Navíc v něm Slavia měla jednoho ze stoperů.

Více než ztráta tří bodů Slavii dost možná tíží fakt, že nechtěně dodala sílu úhlavnímu nepříteli. „Z hlediska vývoje Sparty šlo o veledůležité utkání. Zejména pro sebevědomí. Už nás všichni musí brát vážně," vzkázal soupeřům Vrba, když Sparta po pěti letech konečně slavila vítězství v největším tuzemském zápase.

Co podle vás nejvíce trápí fotbalovou Slavii?
Zranění obránců a brankáře Koláře.
63,6 %
Nesehranost spojená s krátkou letní přípravou.
27,2 %
Vynucené prodeje.
9,2 %
Celkem hlasovalo 1684 čtenářů.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články