Hlavní obsah

Slavia tři body za Spartou a Plzní! Klid, ještě jsme nic nevyhráli, culí se Uhrin

Praha

Hned své první derby proměnil ve výhru. Jeho otec je sparťan, on sám dříve působil u letenského B-týmu. Dušan Uhrin mladší ovšem triumfoval na lavičce fotbalistů Slavie. „S tátou jsem zatím nemluvil, zhodnotíme to. Myslím, že bude rád, že jsme vyhráli. Jsme snad rodina,“ culil se kouč sešívaných bezprostředně po zápase. Nejenže Slavia ukončila tříleté čekání na výhru v derby, ale také se posunula už do popředí ligové tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Dušan Uhrin během zápasu se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Favorita jste dokonale zaskočili.

Jsme šťastní. Vyhráli jsme derby, moje první. Užijeme si, ale ráno zase začneme trénovat. Zápas se přitom nevyvíjel moc dobře, hned na začátku jsme nevyužili dvě šance. Sparta podle očekávání víc držela míč, ale my byli velice zodpovědní a ohlídali si některé soupeřovy hráče. Hlavně přihrávky od Matějovského a Dočkala. Udělali jsme pro výhru opravdu všechno, měl jsem z toho dobrý pocit. Až na poslední tři minuty, tam mi při šanci Sparty zatrnulo.

Jak výhru oslavíte vy osobně?

Ještě nevím...

A hráčům nějakou oslavičku povolíte?

Kdepak, nedovolím. Jsem ale realista. (úsměv)

Jste už jen tři body za Spartou a Plzní. Nebudete teď muset držet hráče při zemi?

Rozhodně ne. Děláme přece na Slavii, takže bychom měli být nahoře. Ale vlastně jsme ještě nic nevyhráli, teď musíme myslet zase na příští zápas s Duklou.

Není to poprvé, co Slavia dobře vykročila, ale pak...

Skáče do řeči: ...my jsme ale nevykročili dobře, jsme čtvrtí. Mohli jsme mít ještě víc bodů. Doma jsme ztratili s Libercem i s Mladou Boleslaví. Ještě to nic neznamená. Je teprve začátek, kdo ví, jak to všechno bude.

Slavia má nové majitele, kteří začali splácet dluhy. Vnímáte, že atmosféra kolem celého klubu je lepší?

Akorát se zlepšila jedna věc. Máme jistotu, že se nebude nic dít mimo fotbal. Už dvakrát jsem v kariéře zažil, že se půl roku hrálo bez peněz. Prezident přišel do kabiny, ale co nám řekl, je mezi námi.

Derby svým gólem rozhodl Zmrhal. Jak je pro vás důležitý?

Tolik toho na podzim zase neodehrál. Nechci vychvalovat jednotlivce, vedle něj hrál třeba Souček, který se také vypracoval do základu. Jarda hrál velmi dobře, ale musí tak odehrát i další zápasy. Byli jsme zodpovědní, Spartu jsme moc nepouštěli do šancí. Velice nám při přechodu do útoku pomohl Kenija, vynikající byli také obránci.

Když se rýsoval krizový scénář, prodej Škody se Zmrhalem figuroval v insolvenční položce. Asi jste si oddechl, že zůstali.

Jsem rád, že tu je střelec Škoda. V derby dělal prostor, abychom měli i jiné šance. Zmrhala jsme museli rozehrát, ze začátku sezóny se mu moc nedařilo. Na insolvenci jsem moc nemyslel. Jsem rád za všechny hráče, které tu máme.

Keniju jste nedávno řádně popíchl, když jste mu pohrozil.

Popíchl - ani ne. Stanovil jsem prostě pravidla, která platí pro každého. Nikdo je nepřekročí, ať už umí hrát fotbal nebo je bojovník. Pak výsledky přijdou.

Takže věříte, že tak jako v derby už budete hrát pořád?

Chci, abychom výhru v derby moc neoslavovali. Ráno je trénink a hned se musíme srovnat na další derby s Duklou. Hrajeme ho doma, zase chceme vyhrát.

Reklama

Související témata: