Hlavní obsah

Slavia už může slavit mistrovskou korunovaci s fanoušky. Na fotbal se vrací diváci

Aktualizováno

Mistrovskou korunovaci si fotbalová Slavia už může v neděli užít s fanoušky. Samozřejmě, pokud v Edenu získá v duelu s Plzní bod, který ke třetímu titulu v řadě potřebuje. Anebo pokud předtím v zápase hraném od 17 hodin neprohraje Liberec se Spartou. Do ochozů v Edenu už totiž může přijít deset procent z kapacity stadionu, která je oficiálně stanovena na 19 370 sedících diváků. Znamená to, že na dva tisíce osob z řad partnerů vršovického klubu i permanentkářů může v nedělním podvečeru usednout v hledišti a zažít mistrovský hattrick.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během děkovačky s fanoušky po zisku loňského titulu.

Článek

Předávání poháru se ale pochopitelně ještě nedočkají. Ten zvednou Trpišovského svěřenci nad hlavu až po posledním ligovém kole 28. května, kdy v Edenu přivítají České Budějovice.

„Několikrát v minulosti jsme deklarovali, že návrat fanoušků na stadiony je pro nás největší prioritou," nechal se slyšet předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda poté, co Ministerstvo zdravotnictví schválilo výjimku pro závěrečná kola nejvyšší domácí fotbalové soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hotovo, dvacet! Fotbalisté Slavie Praha Jan Bořil, Nicolae Stanciu a Vladimír Coufal slaví zisk titulu po derby se Spartou.

Samozřejmě nejen v Edenu, ale na všech ligových stadionech budou moci být hlediště zaplněna ve zbývajících pěti dějstvích z deseti procent.

„Ministerstvo nás vyslyšelo, takže v rámci pilotní studie dojde k alespoň částečné účasti diváků na tribunách. LFA udělá společně s kluby maximum, aby prostředí stadionů bylo co nejbezpečnější," deklaroval Svoboda.

Do celkového počtu osob na tribunách omezeného hodnotou deseti procent z celkové kapacity každého stadionu, se kromě diváků budou počítat i členové pořadatelské služby, zástupci médií a další osoby zajišťující organizaci utkání.

Samozřejmě bude zapotřebí dodržet dohodnuté podmínky.

Každá osoba na stadionu včetně fanoušků musí po celou dobu používat respirátor nebo obdobný ochranný prostředek úst a nosu. Současně se musí prokázat negativním výsledkem PCR či antigenního testu (ne starším než 48 hodin), potvrzením o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech nebo certifikátem o dokončeném očkování.

Klub musí kromě dalších povinností především zajistit rozsazení příznivců s bezpečnými rozestupy vždy ob jednu řadu tak, aby mezi jednotlivými usazenými osobami byl rozestup minimálně jednoho sedadla.

Dojednaná výjimka platí za stejných podmínek i pro druhou fotbalovou ligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ředitel LFA Tomáš Bárta a šéf LFA Dušan Svoboda

„Věřím, že pro závěrečnou fázi sezony půjde o příjemné zpestření v obou profesionálních soutěžích. A že fanoušci budou ochotni za cenu dlouho vytouženého návratu na fotbal akceptovat i několik nutných podmínek, jako je povinné testování, respirátory nebo rozestupy," kvitoval Svoboda po jednání Ligového výboru LFA.

Běžní fanoušci se do hledišť ligových stadionů dostali naposled 4. října loňského roku. Od té doby mohli na tribuny jen vyvolení VIP hosté. Výjimku udělilo Ministerstvo zdravotnictví pouze na zápasy Evropské ligy, a to znovu jen vybranému okruhu lidí, a navíc po splnění stanovených podmínek.

Čtvrtfinálový duel Slavie s Arsenalem tak kupříkladu sledovalo přibližně 750 příznivců sešívaných, kteří se museli prokázat PCR testem či potvrzením, že v posledních 90 dnech prodělali covid-19.

O víkendu se tak konečně otevřou ligová hlediště i běžným fanouškům, i když v omezeném počtu.

Úprava ale platí pro všechny profesionální fotbalové soutěže v Česku, takže příznivci mohou za stejných podmínek jako v lize navštívit i dvě středeční utkání MOL Cupu, který organizuje FAČR. V semifinále přivítá Plzeň Teplice a v dohrávce čtvrtfinále Olomouc hostí pražskou Slavii.

Reklama

Související témata: