Hlavní obsah

Slávista Bořil měl za úder loktem dostat minimálně žlutou kartu

Kapitán fotbalistů Slavie Jan Bořil měl za úder loktem jabloneckému Vladimiru Jovovičovi v nedělním utkání 17. kola první ligy dostat minimálně žlutou kartu. Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR jeho zákrok vyhodnotila jako přestupek na hranici bezohledného způsobu hry a použití nepřiměřené síly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Jan Kuchta, Nicolae Stanciu, Peter Olayinka a Jan Bořil oslavují gól na 2:0 v utkání s Jabloncem.

Článek

Bořil ve 24. minutě za stavu 1:0 při souboji o míč udeřil Jovoviče do obličeje, ale hlavní sudí Pavel Orel pouze odpískal faul a domácímu obránci neudělil kartu. Nezasáhl ani videorozhodčí Alex Denev. Vedoucí Slavia porazila druhý Jablonec 3:0.

"Ochrana zdraví hráčů je jedním z nejdůležitějších kritérií při hodnocení činnosti rozhodčího během řízení utkání. Tato skutečnost je rozhodčím neustále připomínána a je jedním ze zásadních aspektů, na které komise rozhodčích klade obzvláštní důraz," uvedla komise v komuniké.

V pořádku naproti tomu byla penalta proti Spartě, kterou v 56. minutě sobotního pražského derby s Bohemians 1905 nařídil rozhodčí Karel Hrubeš za kontakt domácího brankáře Florina Nity s Tomášem Necidem. Hrubeš rozhodl správně i ve druhé minutě nastavení, kdy neodpískal pro Spartu pokutový kop za ruku Davida Puškáče. Podle komise nešlo o nedovolený způsob hry. Bohemians na Letné vyhráli 1:0.

Druhý gól Plzně při vítězství 2:0 v Ostravě, který si v 86. minutě do vlastní branky vstřelil obránce Patrizio Stronati, uznal rozhodčí Zbyněk Proske rovněž v souladu s pravidly. Z dostupných záběrů totiž nešlo posoudit, zda hostující Milan Havel stál v ofsajdu. "V takovém případě platí dle Protokolu VAR rozhodnutí učiněné na hrací ploše," vysvětlila komise.

Akceptovala i odvolání penalty pro Brno v nedělním zápase v Opavě. V 68. minutě rozhodčí Radek Dubravský po souboji domácího Dalibora Večerky s Peterem Štepanovským nařídil pokutový kop, který ale po doporučení od VAR Pavla Fraňka a zhlédnutí videozáznamu zrušil. Zbrojovka zdolala poslední tým tabulky 2:0.

Reklama

Související témata: