Hlavní obsah

Sparta - Slavia 1:0Slovenský žolík dorazil z Itálie. Haraslín rozhodl 300. derby a ukončil dlouhé série sešívaných

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Haraslín 1 : 0
Záznam online reportáže

Až z Itálie si v průběhu sezony museli pořídit slovenského žolíka, aby černou letenskou sérii ukončil. Právě Lukáš Haraslín jubilejní 300. derby rozhodl a potrestal vyloučení Ousoua. Fotbalisté pražské Sparty v utkání 10. kola Fortuna ligy porazili Slavii 1:0. Rivala tak pod taktovkou kouče Vrby zdolali poprvé od března 2016 a 14 soutěžních derby bez výhry. Slavia navíc v lize prohrála poprvé od loňského března po rekordních 54 zápasech. Sparta se posunula na druhou příčku za Plzeň, Slavia je třetí, odložený duel s Olomoucí má ovšem k dobru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V souboji slávista Tomáš Holeš (vlevo) a sparťan Jakub Pešek.

Článek

Zatímco Sparta zůstala věrná vítězné sestavě z čtvrtečního duelu s Rangers, sešívaní udělali hned pět změn proti neúspěšnému zápasu na půdě Feyenoordu. Potvrdilo se, že pro Slavii bylo derby důležitější, do akce tak šli Bořil, Kuchta, Samek, Lingr a Schranz.

Úvod byl plný událostí. Domácí se už v 5. minutě dožadovali penalty za Schranzovu ruku, sudí Berka ji ovšem po konzultaci s VAR nenařídil. Vzápětí Ousou sklepával hlavou míč svému gólmanovi, který stál ovšem trochu jinde, než čekal, a tak musel Mandous mohutným skokem zabránit vlastnímu gólu. Po tvrdém střetu s Pavelkou se pak ocitl na trávníku slávista Lingr.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sparťana Adama Hložka se snaží zastavit slávisté Daniel Samek (vlevo) a Jan Kuchta.

První šanci si na konci první čtvrthodiny vypracovali hosté. Kuchta se zblízka dostal až před Nitu, ale neprostřelil ho, z dorážky neuspěl ani Lingr. Sparta se ukázala až po standardce. Pešek ji rozehrál nečekaným signálem na Haraslína, jehož střílený centr hosté se štěstím odvrátili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Haraslín oslavuje svůj gól v derby se Slavií.

Závěr poločasu byl pro sešívané kritický. Ousou těsně před vápnem sestřelil Haraslína a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Právě Haraslín se navíc přímého kopu chopil, svou ránu otřel o na kraji zdi stojícího Schranze a míč skončil v síti. Bylo tedy jasné, že Mandous se své první nuly v sešívaných barvách zase nedočká. Sparťané se rozjeli a ještě do přestávky mohli zvýšit, tentokrát ovšem Mandous zasáhl před Minčevem včas.

Do druhého poločasu slávisty místo mladého Samka posílit exsparťan Stanciu, takže atmosféra v hledišti ještě zhoustla. Navíc když nastoupil také Plavšič, další přeběhlík z Letné do Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanských fotbalistů po úvodním gólu Lukáše Haraslína (uprostřed) v derby se Slavií.

Další velkou šanci neproměnil Haraslín, jen do boční sítě se trefil Pavelka. Skóre se už nezměnilo, Sparta tak pod trenérem Vrbou ve 14 domácích ligových duelech neprohrála (z toho 13 vítězství a minulá remíza).

Fotbalová liga - 10. kolo:
Sparta Praha - Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 42. Haraslín. Rozhodčí: Berka - Hájek, Kříž - Franěk (video). ŽK: Pavelka, Dočkal, Sáček, Nita, Heča - Ousou, Köstl (asistent trenéra) Kuchta, Krmenčík, Bah, Trpišovský (trenér), Traoré, Bořil. ČK: 41. Ousou (Slavia). Diváci: 17 093.
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek (89. Pulkrab), Haraslín (72. Polidar) - Minčev (65. Dočkal). Trenér: Vrba.
Slavia: Mandous - Masopust (77. Traoré), Ousou, Holeš, Bořil - Samek (46. Stanciu), Ševčík - Bah, Lingr (65. Olayinka), Schranz (77. Krmenčík) - Kuchta (62. Plavšič). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: