Hlavní obsah

Snaž se, chlapče. Talent Plechatý se v Liberci pokouší naplnit dohodu s Rosickým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je na třetím hostování, při svém mládí už kopal pod třemi bývalými trenéry české reprezentace. Petrem Radou, Pavlem Vrbou a Karlem Jarolímem. Třiadvacetiletý stoper Dominik Plechatý se s fotbalisty Slovanu Liberec na Maltě chystá na ligové jaro, které by po něj mělo být klíčové. „Řekli jsme si s panem Rosickým, že jde o důležitou sezonu. Po ní se ukáže, jestli bych se vracel do Sparty, nebo ne,“ poukazuje na dohodu se sportovním ředitelem letenského klubu.

Obránce Dominik Plechatý vzpomíná na svůj první reprezentační srazVideo: Pavel Dosadil, Valletta, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Valletta (Od našeho zpravodaje) - Čerstvá zkušenost ho může posílit. Na závěr podzimu absolvoval sraz s reprezentačním áčkem. S jedním nedostatkem. Ani proti Faerským ostrovům, ani v Turecku si nezahrál.

„Určitě jsem byl rád, že jsem odcestoval na reprezentační sraz. Vůbec jsem to nečekal, pro mě obrovská zkušenost, protože jsem se tam potkal s hráči, kteří v lize jen tak nejsou. Hodně mi to dalo, i sledovat stopery na mých pozicích, určitě," líčí Dominik Plechatý uveleben v hale hotelu Salini.

„Když už tam člověk je, tak mě mrzelo, že jsem neměl první start. Ale když to vezmu, tak jsem určitě rád, že jsem mohl sraz zažít. Jsem vděčný," dodává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Plechatý během tréninku fotbalové reprezentace.

Stále patří Spartě, o její dres se pere na hostováních. „Musím říct, že první v Jablonci mi hodně dalo. V kabině byla skvělá parta spíše zkušených hráčů. Tady v Liberci máme víc mladých hráčů, ale v obou mužstvech jsem se cítil výborně," srovnává.

Podještědské derby tak poznal z obou stran. „Zažil jsem, jak moc je pro oba kluby a jejich fanoušky důležité. Jak vážně vzájemný zápas berou."

V Mladé Boleslavi se objevil jen na skok, moc si nezahrál. „Trenér Jarolím tam sázel na zkušenější hráče, takže jsem spíš seděl na lavičce. Ani jsem netušil, že lze subhostování uskutečnit. Pro mě bylo dobré, že Sparta hned zareagovala. A že jsem za ni v sezoně nenastoupil, protože do třetího klubu už bych jít nemohl. Byl jsem rád, že si mě trenér Kozel vzal do Liberce. Známe se už z reprezentační osmnáctky," kvituje Plechatý.

Trenér Liberce Luboš Kozel o podmínkách na MaltěVideo: Tipsport

V mateřské Spartě po návratu z Jablonce dostal dost prostoru od Václava Kotala. Zahrál si třeba i proti AC Milán (0:1), když kouč při loučení s Evropskou ligou nasadil značně omlazený tým. Talentovaný obránce utkání nedohrál, od rozhodčího Sieberta vyfasoval červenou kartu.

„Čekal jsem zcela jistě žlutou, dal mi rovnou červenou... Přitom jsem šel do skluzu a podle mě trefil balon. Mám na to i fotku! O postup už nešlo, mohli jsme si zápas se slavným soupeřem užít. A hráli jsme proti němu velmi dobře," vzpomíná.

Pod Pavlem Vrbou už pak hrát přestal. A teď nového trenéra Zlína vídá každý den, protože oba kluby bydlí na Maltě ve stejném hotelu.

„Když trenér na podzim vedl Baník a hráli jsme v Ostravě, tak mě po zápase pochválil, že jsem hrál dobře. Je to v pohodě, s panem Vrbou máme dobrý vztah."

Právě na Zlín narazí Slovan na Tipsport Malta Cupu v utkání o 3. místo. V české lize patří Liberci devátá příčka. Jen tři body za čtvrtou Olomoucí, ale také pouze pět bodů před čtrnáctým Jabloncem...

„Dolů se nekoukáme, určitě nahoru! Ano, tabulka je hodně vyrovnaná, ale Liberec je přece zvyklý hrát o poháry. Mužstvo je natolik kvalitní, aby hrálo o první šestku," ujišťuje Plechatý.

Fotbalisté Slovanu Liberec nastoupili na Tipsport Malta Cupu proti rakouskému TiroluVideo: Pavel Dosadil, Valletta, Sport.cz

Jenže podzimní kanonýr Van Buren a obránce Talovjerov se v zimě vrátili do Slavie. „Micka je samozřejmě škoda, ale o to víc se hráči na jeho postu budou snažit ho zastoupit. Věřím, že se nám podaří nahradit i Maxe, jak Purzitidis, tak Prebsl."

Podmínky na Maltě jsou příjemné. „Dojmy mám dobré, přiletěli jsme za teplem. Víme, že počasí v Liberci je v tomto období horší. Určitě jsme rádi, že můžeme být na trávě, tady jsou tréninkové podmínky skvělé. Jak posilovna, tak tréninkové centrum," pochvaluje si.

Došlo i na krátké volno. „Byli jsme se tady projít po městě, zašli i na večeři, bylo to fajn. V moři jsme ještě nebyli. Všimli jsme si, že v něm je hodně medúz, je také škoda, že před hotelem není pláž s lepším vstupem do vody," vysvětluje stálice liberecké sestavy.

Reklama