Hlavní obsah

Sněhová kalamita? Ani vyhřívaný trávník není všemocný. Boleslav zatím sehnala trumf

Mladá Boleslav

Mladá Boleslav versus Olomouc, pokus druhý. V pátek se utkání 17. kola první fotbalové ligy neuskutečnilo. Hřiště zapadalo sněhem a duel byl odložen. Oba kluby se dohodly na náhradním termínu a zápas odehrají v úterý od 15:00 před kamerami ČT sport. Sestupem ohrožení Středočeši pár dnů k dobru využili a přivedli další posilu. Jako trumf už s mužstvem v pondělí trénoval Jaromír Zmrhal, exslávistický host z druholigové italské Brescie.

Foto: fkmb.cz

Jaromír Zmrhal během prvního tréninku s Mladou Boleslaví.

Článek
Fotogalerie

K čemu máme vyhřívané trávníky, když se pak kvůli sněžení musí zápas odkládat? I taková námitka v pátek v televizním studiu padla.

Jenže na příval sněhu, který na plochu během pár hodin těsně před utkáním napadne, je i vytápění krátké.

„Hrozilo jak zranění hráčů, tak poškození hrací plochy. Zkoušeli jsme nechat odhrnout pruh trávy a po deseti minutách byl hned znovu zasněžen. Konzultovali jsme to se zástupci obou klubů, kteří měli stejný názor. Takže podle nás správné rozhodnutí,“ vysvětlil odložení duelu v Mladé Boleslavi hlavní rozhodčí Alex Denev. S delegátem utkání označili terén za nezpůsobilý.

Vyhřívání trávníku na hrací ploše stadionů je v případě prvoligových klubů povinné od sezony 2010/2011. Již čtrnáct let předtím jako první instalovali vyhřívaný trávník v severočeském Jablonci, po kterém následoval stadion Sparty na Letné v roce 2003.

Centimetr sněhu za hodinu

Vyhřívaný trávník přinesl do českého fotbalu komfort a možnost hrát na zelených trávnících i v zimním období. V případě sněhové kalamity je však i vytápění trávníku bezmocné.

Pokud na trávníku leží sněhová pokrývka, většinou se ještě před zapnutím systému odfrézuje. Je-li ale vyhřívání již zapnuté a podloží trávníku je měkké, je složité novou sněhovou pokrývku odstranit těžkou technikou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Míč na zasněžené ploše stadionu Juliska před odloženým utkáním Dukly se Spartou.

V případě kvalitního drenážního systému dokáže zapnuté topení odstranit asi 1 centimetr sněhu za hodinu. V případě silného sněžení v den utkání nebo těsně před ním tak často ani vyhřívání trávníku samo nepomůže – přesně to se stalo před týdnem v Jablonci nebo v pátek právě v Mladé Boleslavi.

„Se zapnutým topením taje sníh samozřejmě rychleji. V pátek nám ale od oběda do večera napadlo skoro deset centimetrů těžkého sněhu, který jde navíc mnohem hůř odklízet,“ poukazuje Jan Pechanec, vedoucí správy stadionu FK Mladá Boleslav, pro web Ligové fotbalové asociace (LFA).

I s vyhříváním byli bez šance

„Mokrý sníh taje odspodu a jde těžko z hrací plochy stáhnout, aniž bychom hřiště rozbili. Kdyby přestalo chumelit několik hodin před výkopem, tak bychom asi možná zvládli hřiště připravit, ale v pátek jsme byli i s vyhříváním bez šance,“ dodává Pechanec.

Nakonec si systém mladoboleslavského stadionu se sněhovou pokrývkou poradil do sobotního dopoledne. V úterý tak přichází druhá šance zápas odehrát.

Středočeši jsou na první sestupové pozici. Nevyhráli osm kol za sebou a trenér Karel Jarolím po návratu na jejich střídačku stále čeká na první vítězství. Naopak osmá Sigma minule zvítězila po sedmi kolech a bude chtít potvrdit, že se jí proti Boleslavi v poslední době daří.

Zajímavým otazníkem je, zda domácí hned nasadí exslávistu Jaromíra Zmrhala. Bolka reprezentačního záložníka přivedla z druholigové italské Brescie na půlroční hostování a v pondělí s mužstvem poprvé trénoval.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články