Hlavní obsah

Soudil se s Berbrem, teď podpoří Příhodu v komisi rozhodčích

Nová doba. Odolal neúspěšným soudním atakům Romana Berbra, někdejšího vlivného místopředsedy FAČR. A teď se Antonín Kordula stal členem nově jmenované Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR). Vedle jejího předsedy Radka Příhody a již dříve avizovaného zástupce Ligové fotbalové asociace Tomáše Bárty v ní budou ještě Libor Kovařík a Václav Hartman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý sudí Libor Kovařík se stal členem nové komise rozhodčích.

Článek

Fotbal se hodlá odstřihnout od nedávné éry nechvalně proslulého Náčelníka. Jeden z nových Příhodových mužů si s ním užil...

Nejvyšší soud loni v srpnu odmítl dovolání Romana Berbra a bývalé šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové. Požadovali omluvu od bývalého rozhodčího Antonína Korduly za výroky v médiích.

Kordula si v roce 2015 troufl naznačit v některých médiích, že rozhodčí ve skutečnosti neřídila Damková, ale ovládal je a ovlivňoval její partner Berbr, který k tomu neměl kompetence. Přidali se i další kritici, také na ně Berbr s Damkovou podali žaloby.

Pavel Nečas se rozohnil nad kauzou BerbrVideo: O2 TV Sport

Paradoxem je, že Berbr je teď jednou z 20 trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy.

Aféra se dotýká především sudích. Krátce po vypuknutí kauzy výkonný výbor rozpustil tehdejší komisi rozhodčích v čele s jejím šéfem Jozefem Chovancem a sudím dočasně šéfoval Portugalec Vítor Manuel Mel Pereira.

Po zvolení nového vedení FAČR v čele s Petrem Fouskem se stal šéfem sudích respektovaný bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda.

Budou zveřejňovat tresty

„Chceme zvýšit důvěru v sudí, v jejich výkon. Budeme hledět také na charakter. Cítím, že fotbalu můžeme pomoci, komise má obrovskou odbornost. Důvěra veřejnosti mě samozřejmě těší, ale na druhou stranu je to obrovský závazek," avizuje Příhoda po jednání výkonného výboru.

„Sejdeme se co nejdříve, do čtyř dnů, a vytvoříme listinu rozhodčích. První, kdo ji dostane na vědomí, bude výkonný výbor. Ke změnám dojde, ale nemůžeme je udělat v takovém rozsahu, který jsme si přáli." dodává.

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážkuVideo: Sport.cz

Těžko lze brát z nižších soutěží, jež se kvůli pandemii již druhou sezonu nedohrály...

„Každé pondělí budeme transparentně popisovat omyly rozhodčích. A budeme zveřejňovat tresty," slibuje Příhoda.

Má představu, aby členové komise pobírali za svou práci mzdu. Předseda asociace ho podporuje.

„Jsme filozoficky ve shodě. V cizině to je běžný standard. Já říkám, že komise i její sekretariát musí být takový nedobytný Vatikán. Nezužujme to však jenom na výplatu. Především jde o profesionální výkon. Chceme dát komisi maximální podporu," zdůrazňuje Petr Fousek.

Reklama