Hlavní obsah

Sparta koupila Zeleného. Se Slavií hrál Ligu mistrů, teď posílí rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Docela pikantní přestup. Až donedávna patřil kmenově Slavii, s níž si zakopal také Ligu mistrů. Teď se ze Střelnice stěhuje do tábora rivala sešívaných. Druhou letní posilou fotbalové Sparty je reprezentant Jaroslav Zelený z Jablonce. Jako první na Letnou zamířil Jan Mejdr z Hradce Králové. Devětadvacetiletý obránce Zelený podepsal víceletou smlouvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Zelený z Jablonce během utkání čtvrtfinále MOL Cupu na Spartě. S Adamem Hložkem, který je za ním, se v rudém dresu už nepotká...

Článek
Fotogalerie

Jeho přestup byl očekáván a avizován. Oficiálně potvrzen je den poté, co Jaroslav Zelený nastoupil v základní sestavě národního týmu ve vítězném duelu Ligy národů proti Švýcarsku (2:1).

„Přivádíme hráče, který dokáže kvalitně odehrát pozici stopera i krajního obránce. Má vyváženou defenzivní i ofenzivní činnost. Je klidný s míčem, hledá konstruktivní řešení, ale umí také přidat na důrazu a je silný v soubojích ve vzduchu. Přichází k nám reprezentant s bohatými ligovými zkušenostmi," avizuje na klubovém webu sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Po Janu Mejdrovi do Sparty přestupuje druhý hráč do zadních řad. Oba mají společnou ještě jednu věc. Mejdr na Letnou zamířil po dobrých výkonech z Hradce Králové, Zelený se ve městě narodil a je odchovancem klubu. "Chtěl bych splatit důvěru, kterou do mě Sparta vložila. Doufám, že budu platným členem týmu a něčemu zde pomůžu," přeje si.

Zelený kromě Votroků hrál i za Karvinou a Jablonec, v sezoně 2018/19 přestoupil do pražské Slavie. Získal s ní dva mistrovské tituly, domácí pohár, domácí superpohár a zahrál si také Ligu mistrů.

Stálé místo v sestavě červenobílých ovšem nezískal. Odešel na hostování do Mladé Boleslavi a posléze Jablonce, kam před rokem přestoupil natrvalo. Celkem má na kontě 203 ligových zápasů, v nich 10 gólů. Šestnáctkrát pak nastoupil k duelu v evropských pohárech. Za národní tým dosud odehrál tři utkání.

Má Jaroslav Zelený na Spartu? Odpovídá Petr Rada v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

V Jablonci mu hodně pomohl Petr Rada. Zkušený trenér přesunul Zeleného na stopera a udělal z něj ještě žádanější zboží. „Je levonohý, takových je málo. Dříve jsme měli na levého stopera Lischku. Levák hodně zrychluje rozehrávku akcí, což je pro každého trenéra výhoda," vysvětluje Rada.

„Jarda je tichý, zahleděný spíš do sebe. Hodný, slušný kluk, možná až příliš. Fotbalově o něj nemám strach, vždyť i nedávný zápas ve Walesu zvládl v reprezentaci velmi dobře. Rozhodující podle mě bude, jak se vyrovná s prostředím," přemítá kouč.

Levý bek, nebo stoper? Uvidí se, kam s posilou na Letné počítají. "Největší část za poslední dvě sezony jsem odehrál na stoperovi, takže v tuto chvíli se cítím lépe na této pozici. Nastupoval jsem však i na levém bekovi. Je to tak nějak jedno, ale vzhledem k tomu, že jsem teď hrával na stoperovi, tak tam mám toho nahráno víc," přemítá Zelený.

„Jarda se musí připravit, že tlak ve Spartě je úplně jinde než v Jablonci. Na Letné je tlak automaticky, jakmile překročíte vrátnici," usmívá se Rada, který Spartu před časem také vedl.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články