Hlavní obsah

Sparta ve ztrátě 315 milionů! Může za to covid a nerealizované přestupy, tvrdí

Praha

Fotbalová Sparta zůstává nadále silně prodělečným podnikem. Podle informací z klubových stránek realizovala za uplynulou sezonu 2020/2021 ztrátu ve výši 315,3 milionu korun. Takový výsledek hospodaření předloží k finálnímu schválení valné hromadě společnosti.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fotbalová Sparta zůstává ztrátovým podnikem.

Článek

Realizovaná ztráta v průběhu předchozí sezony podle tvrzení klubu neměla žádný negativní dopad na sportovní aktivity ani v předchozí, ani v současné sezoně, což má dokazovat stomilionová investice do vybudování nové části tréninkového centra na Strahově.

„Spatřujeme dva hlavní důvody realizované ztráty. Za prvé se jedná o nedosažení původního plánu transferového salda, dále se pak ve výsledné bilanci významně negativně projevují covidová opatření a zákaz vstupu fanoušků na domácí zápasy," komentuje ekonomické výsledky generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr.

„Jen s ohledem na covid je ztráta prohloubená o vyšší desítky milionů. Zároveň jsme se rozhodli neakceptovat skutečně lukrativní nabídky na přestupy hráčů. Věříme, že je zhodnotíme ve správný čas ještě mnohem lépe," doplňuje Čupr.

Letenští se v hospodářských výsledcích navzdory obří ztrátě přeci jen zlepšili, protože v předchozím období byli dokonce v minusu 471 milionů korun.

Jen ztrátu na příjmech ze vstupného v důsledku covidu vypočítala Sparta na více než 50 milionů korun.

Nižší příjmy klub počítal také v oblasti obchodních aktivit. Celkové obchodní příjmy společnosti AC Sparta Praha fotbal, a.s. ve sledovaném období od 1. 7. 2020 do 30. 6. 2021 (bez vlivu transferů a účasti v evropských pohárech) dosáhly hodnoty 177,5 milionu korun. Výsledné příjmy za reklamu pak činily 90,8 milionu.

Do celkových obchodních příjmů se kromě sponzorských smluv započítávají také příjmy od LFA za účast v ligové soutěži, výnosy z ticketingu, podíl na prodeji merchandisingu či pronájem stadionu.

„Sezona 2020/2021 byla s ohledem na sponzoring nejnáročnější v moderní historii klubu. Pandemická omezení zasáhla nejen klub, ale i vlastní aktivity obchodních partnerů. V důsledku covidu došlo k snížení příjmů v sezoně oproti plánu o 20 milionů," uvádí klubový web.

Hospodaření Sparty v minulé sezoně výrazně pomohlo působení mužského áčka v Evropské lize, v níž vydělala celkem 188,8 milionu korun.

Jen náklady spojené s výdaji na hráče a realizační týmy ale činily v uplynulé sezoně 358 milionů korun. Do této účetní kategorie spadají všechny sportovní týmy AC Sparta Praha fotbal, a.s. včetně všech hráčů na hostování v případě, že se na hráčově mzdě podílela i Sparta.

Reklama

Související témata: