Hlavní obsah

Sparta začíná šetřit energie. Protilehlá tribuna nebude letos vyhřívaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vezměte si teplejší oblečení, klubové šály a zahřejte se usilovným fanděním. Fotbalová Sparta mezi prvními kluby reaguje na výrazné zdražení energií. „Z důvodu odpovědného přístupu klubu k energetické krizi nebudeme do konce podzimní části na letenském stadionu vyhřívat protilehlou tribunu,“ oznámil klub před sobotním ligovým šlágrem s Baníkem Ostrava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Protilehlá tribuna zaplněná fanoušky Sparta Praha.

Článek

Fanoušci hudrají, přijdou o výhodu vítanou v chladnější části podzimní sezony. „Topení využívá jako zdroj zemní plyn. Rozhodnutí nebylo učiněno z ekonomických důvodů. Jako klub chceme jít v době energetické krize příkladem a zároveň snižovat spotřebu a závislost na energetických zdrojích," vysvětluje Sparta na svém webu.

Klub ujišťuje, že odpovědné čerpání energetických zdrojů se bude týkat mimo jiné i provozu objektů či režimu práce zaměstnanců.

Sparta zatím nedokáže dopady energetické krize přesně vyčíslit.

„Je jasné, že pro sportovní kluby stejně jako pro celou společnost budou s ohledem na rostoucí ceny energií nadcházející zimní měsíce mimořádně náročné. Z pohledu skládání rozpočtu a zajištění finančních prostředků na správu velkých areálů se jedná o bezprecedentní situaci," podotýká mluvčí Ondřej Kasík v anketě ČTK.

„Ceny energií kontinuálně rostly od léta minulého roku, v důsledku čehož se málokdo rozhodl zafixovat ceny na delší období. Spíše se očekávalo ochlazení trhu a pokles blíže k původním hodnotám. Nicméně tato alternativa nenastala, a tak je otázka, co se stane po konci období fixací a o kolik procent vyskočí jednotlivým provozovatelům areálů cena," upozorňuje sparťanský mluvčí, že problému čelí všechny sportovní kluby.

Trenér Priske musí srovnat tým, hráči musí bojovat za Spartu. Expert Pavel Mareš diskutuje v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Kluby musejí řešit nejen provoz stadionů, ale také tréninkových areálů, které jsou v kombinaci přípravy mládeže, ženských týmů a mužských výběrů v provozu takřka nepřetržitě. K udržování a provozu areálů využívají různé energetické zdroje," vysvětluje Kasík, proč se Sparta rozhodla šetřit.

„Budeme se snažit být odpovědní, a to nejen kvůli finanční úspoře, ale také s ohledem na odpovědné čerpání energetických zásob," opakuje stanovisko klubu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články