Hlavní obsah

Stanciu je náš, potvrdil čínský klub. Přichází jako dárek k oslavám nového roku vodního tygra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalová Slavia potvrdila očekávaný velký přestup. Rumunský záložník Nicolae Stanciu odchází do čínského klubu Wu-chan Three Towns, sešívaní by za něj měli získat 100 milionů korun. Smlouvy byly podepsány v Praze v noci ze středy 26. na čtvrtek 27. ledna. Ambiciózní klub si ovšem vymínil, že přestup oznámí až téměř o tři týdny později. Stanciu je dárkem pro fanoušky k vyvrcholení oslav příchodu čínského nového roku vodního tygra...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie Praha oslavuje gól na 1:0 během utkání vyřazovací části Evropské ligy s Rangers FC.

Článek

Všechno bylo uzavřeno, na zveřejnění se čekalo dlouhé tři týdny. Teď je veřejně tajemství konečně oficiální. Rumunský reprezentant Nicolae Stanciu po 2,5 letech opouští Slavii a posílí čínský Wu-chan Three Towns FC, avizují sešívaní na svém webu.

„Ve dvou přestupních obdobích přišla nabídka na Nica, ale my jsme ho dvakrát nepustili, protože jsme ho potřebovali. Teď odchází v situaci, kdy to chtějí obě dvě strany, je to pro něj i pro klub výhodné. Končí mu smlouva, je to hráč určitého věku, dívá se na to logicky tak, že má před sebou poslední kontrakt. A my na to nahlížíme tak, že bychom rádi prostředky do něj vložené získali zpět," vysvětluje Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie.

"Z hlediska sportovních výkonů je jeho přínos absolutně nezpochybnitelný, část titulů, pohárů a všeho, co máme v muzeu, je jeho zásluhou. Z jeho působení u nás jsem nadšený, spokojený a přeji mu úspěšnou další kariéru. Za mě, tak jak jsem Nica poznal, je to milý, hodný, usměvavý a pokorný člověk. Odchází po dohodě obou dvou stran, všichni si to přejeme. Přestup dává logiku sportovně, ekonomicky i lidsky. Chci Nicovi poděkovat a popřát mu hodně štěstí," zdůrazňuje Tvrdík.

„Kluci, kabina. Každý, kdo tu pracuje, mi bude chybět. Měl jsem s každým skvělý vztah a budou mi scházet. Radost po zápasech, vítězstvích, trofejích mi bude chybět. Ale takový je fotbal, nadešel čas se posunout. Jsem rád, že ze Slavie odcházím s tolika trofejemi, úspěchy a rekordy. Jsou to věci, které zůstanou navždy v její historii a jsem rád, že jsem toho mohl být součástí," líčí Nicolae Stanciu na rozloučenou.

Momentálně je doma v Rumunsku. Dodělávají se jeho víza na čínské ambasádě v Bukurešti a měl by do Číny odcestovat v nejbližších dnech.

Foto: Global Sports

Podepsáno! Nicolae Stanciu parafuje smlouvu na přestup do Číny. Pražský hotel Four Seasons v noci ze středy 26. na čtvrtek 27. ledna...

Přestupovou částku Slavia nezveřejnila, podle zákulisních informací by měli Pražané od nováčka čínské ligy inkasovat v přepočtu zhruba 100 milionů korun. Za přibližně stejnou sumu v létě 2019 přišel Stanciu do Edenu za saúdskoarabského Al Ahlí jen půl roku poté, co skončil v jiném pražském klubu Spartě.

,,Chtěli bychom poděkovat Slavii Praha za velmi profesionální a korektní jednání i za svoleni k Nicově přestupu, který je dle našeho názoru pro obě strany výhodný," konstatuje David Zíka z agentury Global Sports, která hráče během pražského jednání o přestupu zastupovala.

„Nico byl nejlepším hráčem Fortuna ligy posledních let a po úspěších ve Slavii si i vzhledem ke svému věku přál vyzkoušet ještě nějakou novou štaci v zahraničí. Wu-chan Three Towns je velmi ambiciózní klub a Nico by se měl stát spolu s Fellainim největší hvězdou čínské ligy. Smlouvu Nico podepsal na 3 roky," poukazuje hráčský agent.

Klobouk dolů, jak to Stanciu zvládl. Nepamatuji, že by měl někdo emočně náročnější zápas, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

„Když jsem do Edenu dorazil poprvé, musím říct, že jsem byl nervózní a nadšený zároveň. Věděl jsem, kam přicházím - do týmu mistra. Měl jsem velká očekávání a ta se naštěstí pro mě, pro klub a pro fanoušky naplnila. Za dva a půl roku jsme vyhráli všechny domácí trofeje, zahráli si Ligu mistrů, Evropskou ligu a Konferenční ligu. Bez pochyby to bylo nejlepší období mé kariéry," líčí Stanciu v rozlučkovém rozhovoru.

V minulé ligové sezoně měl na kontě 12 branek a šest asistencí a byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem soutěže. O rok dříve skončil třetí. Celkem Stanciu za Slavii odehrál 112 soutěžních zápasů s bilancí 26 gólů a 27 asistencí. V české lize má v součtu s angažmá ve Spartě na kontě 108 utkání a 29 branek.

"Fotbalový život je krátký. Nemyslel jsem si, že odejdu tuhle zimu, vše se ale událo hrozně rychle. Klub věděl, že mi zbývá rok a půl do konce smlouvy. Takže to pro něj byla také možná jedna z posledních možností, jak za mě dostat nějaké větší peníze, protože bych mohl za rok a půl někde jinde podepsat jako volný hráč," uzavírá Stanciu.

Reklama