Hlavní obsah

GLOSA: Chystaný prodej Stancia je zvláštní a potvrzuje, že se Slavia chová jinak

Fotbalový záložník Nicolae Stanciu míří ze Slavie do čínského Wu-Chanu. Chystaný odchod šikovného rumunského reprezentanta z Edenu vypadá překvapivě, byť o téhle možnosti jeho agentka Anamaria Prodanová před měsícem hovořila. Budoucí Stanciův domov je však skoro až šokující.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Nicolae Stanciu opouští Slavii.

Článek

Může vám připadat, že tenhle příběh už jste slyšeli. Nicolae Stanciu vykládal o touze vyhrávat s pražským klubem tituly a krátce na to mizí ve fotbalově exotické destinaci kvůli lukrativní štaci. Přesně před třemi lety takhle odešel ze Sparty do Saúdské Arábie, nyní podobně probíhá rozchod se Slavií, odkud se vydává do Číny. Přitom na konci kalendářního roku vyprávěl v rumunských médiích o tom, že trofeje jsou pro něj víc než peníze.

Rozdíly najdeme. Zatímco Stanciův úprk z Letné provázela poměrně dusná atmosféra a dle všeho došlo k jistému pnutí mezi ním a klubem, aktuální přestup se děje v klidu a míru. Všichni jsou, zdá se, spokojení, zlá krev kolem transferu nekoluje.

Hlavním motivem pro Slavii i rumunského špílmachra mají být peníze. Nabídka z nejlidnatější země světa prý Stancia nadchla a také vedení sešívaných se zalíbila natolik, že se nevzpírá a jednoho z důležitých hráčů bez reptání pouští pryč. Působí to trochu zvláštně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie mezi hráči Legie, vlevo Mateusz Wieteska a vpravo Maik Nawrocki.

Stanciu je v jiné životní situaci, než když opouštěl Spartu. Už má rodinu a logicky přemýšlí i nad tím, že by ji chtěl do budoucna finančně zabezpečit. Na papíře vypadají finanční podmínky ve Wu-Chanu jistě zajímavě. Ale je otázkou, jestli je pak bude klub i plnit.

V nedávné minulosti chodily z Číny zprávy o tom, jak platební morálka některých tamních klubů klesá, některé se ocitly v těžké situaci. Pověst vysoce zajímavé lokality hlavně díky plným truhlám juanů se drolí.

Podobnou nejistotu představuje i kulturní změna. Ve městě, které vyslalo do světa zákeřný koronavir, může být docela obtížné najít životní pohodu a štěstí. Všechny tyhle aspekty rumunský reprezentant musel zvažovat, ale rizika si asi uvědomil a smířil se s tím, že tímto krokem rezignuje na fotbalové ambice.

Překvapující je svým způsobem i spokojenost Slavie, která má za Stancia dostat okolo sta milionů korun, tedy sumu, kterou za něj sama před dvěma a půl lety dala. Na první pohled jde o docela slušný obchod. Kolos z Edenu zůstává v tomto případě finančně plus mínus na nule a sportovní pomoc rumunského hráče je zcela evidentní. Navíc stárne, v osmadvaceti už nepatří mezi nejatraktivnější borce, těžko by se prodával dráž.

Přesto lze vyčíst v jednání červenobílých změnu. Ještě v létě kroutili kluboví šéfové nevěřícně hlavou, když podobná (spíš ještě o něco lepší) nabídka na Stancia dorazila z tureckého Galatasaraye Istanbul. Sešívaným přišla taková suma neadekvátní, hájili se i tím, že touží po sportovním úspěchu. Ten však nepřišel a situace se obrátila.

Kvalifikace do evropských pohárů skončily pro Slavii katastrofálně, místo postupu do štědré Ligy mistrů se propadla do ekonomicky i sportovně nejméně atraktivní Konferenční ligy. A byť v ní slavila cenný postup do jarní vyřazovací fáze, finanční kompenzace potřebuje hledat také jinde. I proto ještě v létě odešli nadějný stoper David Zima do FC Turín a objev Abdallah Sima do Brightonu. V zimě už český mistr prodal útočníka Jana Kuchtu do Lokomotivu Moskva, nyní zpeněžuje Stancia.

Slavia neinkasuje za své opory částky, které si vysnila. Musela se uskromnit. Chová se jinak, pragmatičtěji. Připravovaný prodej Stancia to potvrzuje.

Jak velkou ranou bude jeho odchod pro samotný tým na hřišti, se teprve ukáže. Červenobílí si už ověřili, že bez rumunského dirigenta zvládnou hrát, v jejich kádru najdeme hráče s potenciálem. Mají důvod si věřit, že ho nahradí. Tak uvidíme.

Reklama

Související témata: