Hlavní obsah

Střídat Kuchtu? Kdepak, trpělivý Priske nechal útočníka přihlásit se o EURO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých pět let si museli počkat, než zase zvládli vítězně jarní ligovou premiéru. Fotbalisté pražské Sparty v Karviné nezaváhali a výhrou 3:0 si upevnili vedení v tabulce. „Chtěli jsme navázat na dobrou přípravu. Nerodilo se to lehce, ale odvážíme si tři body,“ pochvaluje si reprezentační útočník Jan Kuchta. Skóre uzavřel svým sedmým gólem v ligové sezoně. Pokud mu nový trenér Ivan Hašek promine malér z olomouckého Belmonda, bude letenský střelec výrazně ve hře o letní EURO.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta ze Sparty Praha v akci.

Článek

Na den přesně po pěti letech. Sparta by měla otevírat jaro výhradně 10. února. Zatímco v roce 2019 jí k výhře nad Bohemians pomohla až penalta v nastavení, tentokrát došla v Karviné za třemi body mnohem jistěji.

Vymalováno mohlo být již do přestávky, před níž Kuchta zazdil dvě velké šance. Nejprve před zcela prázdnou branku přeběhl Preciadovu přihrávku a stačil míč jen líznout kolíky. Pak šel dokonce sám na brankáře, ale exsparťana Holce střelou po zemi nepřekonal. Raději měl sáhnout po svém vyhlášeném lobu.

Jarní ligové debuty
202410.2.Karviná - Sparta 0:3
202328.1.Olomouc - Sparta 1:1
20225.2.České Budějovice - Sparta 0:0
202117.1.Ostrava - Sparta 0:0
202015.2.Sparta - Liberec 0:2
201910.2.Sparta - Bohemians 1:0

„Zrovna v týdnu se mi na tréninku na Strahově pěkný gól lobem povedl. Přemýšlel jsem o něm i teď, ale na takovém terénu jsem si na něj netroufl. Navíc jsem si už před zápasem vzpomněl, že ostravskému Tankovi to tady Holec chytil,“ líčí Jan Kuchta pro O2 TV Sport.

Ve druhé půli se rehabilitoval. Když v 69. minutě dostal od Birmančeviče dlouhou přihrávku do volného prostoru, prokázal značný technický kumšt. Holec proti němu vyběhl daleko za vápno, Kuchta mu nasadil jesličky, pak si ještě obhodil dobíhajícího Boháče a uklidil míč do prázdné branky.

„Všechno při gólové akci vyšlo. Počítal jsem, že dostanu velkou ránu, že to bude faul. Naštěstí jsem si balon špičkou vypíchl, ještě si obhodil bránícího hráče a zakončil do prázdné brány. Na ofsajd jsem si dal velký pozor. Je to tečka za naším výkonem, jsem rád, že jsem pomohl mužstvu,“ kvituje střelec.

Spartě se tak vyplatilo, že s ním měli trenéři trpělivost.

„Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych Honzu Kuchtu střídal kvůli nevyužitým šancím. Odehrál velice dobrý zápas, podal opravdu dobrý výkon. Tvrdě pracoval, presoval, pomáhal nám v defenzivě a vyvíjel tlak na obranu Karviné. Zároveň zůstal disciplinovaný,“ oceňuje Brian Priske. Až v 75. minutě Kuchtu vystřídal.

„Že neproměníte příležitosti, se ve fotbale zkrátka stává. Když však tvrdě pracujete, nakonec se to nějak projeví. Navíc musím zmínit, že také v přípravě skvěle pracoval,“ dodává dánský kouč.

Beautiful boy Kuchta. Všichni ve Spartě jsou vysnění, i Kuchta, s kterým to občas není lehké, ví Brian Priske Video: Sport.cz

S Kuchtou se táhne listopadový malér. Spolu s Coufalem a Brabcem byl vyřazen z reprezentace kvůli účasti na večírku v klubu Belmondo před závěrečným utkáním kvalifikace o mistrovství Evropy 2024.

Nový trenér Ivan Hašek ovšem vyhlásil zásadu, která dává hříšníkům naději na návrat do národního týmu: „Jednou člověk zakopnout může, ale dvakrát už ne!“

Rozhodnuto však ještě není. „Lidé jsou pro i proti. S některými lidmi jsme se bavili jen po telefonu. S Kuchtou jsem mluvil osobně, ale až si promluvím osobně se všemi, rozhodneme se, jak postupovat. Asi nevyhovíme všem, co se týče rozhodnutí. Ať bude takové, nebo takové,“ řekl Hašek nedávno pro ČT sport.

Reklama