Hlavní obsah

Šurale, vydrž! Čeká tě nabídka z ještě většího klubu, nabádá hvězdu liberecký trenér

Praha

Žije v nejistotě. Liberecký trenér Jindřich Trpišovský netuší, zda přijde o jednu z klíčových postav ofenzivy. Hvězda fotbalové sestavy Slovanu Josef Šural je hodně žádaným zbožím zimního přestupového trhu. „Na podzim pro nás byl velmi důležitým mužem. Těžko nahraditelným. Chápu jeho touhu po větším klubu, ale myslím, že nejlepší variantou je pro něj z hlediska boje o mistrovství Evropy setrvání ve Slovanu," přemítá šéf lavičky Severočechů, kteří na podzim oslnili výkony v Evropské lize a v tuzemské soutěži jsou po podzimu na čtvrté pozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Hlavním tématem liberecké fotbalové zimy je osud Josefa Šurala. Řešili jste spolu celou situaci?

Ano. V podzimní sezóně jsme spolu vše probrali před domácím ligovým utkáním se Spartou. Řekl jsem Pepovi svůj názor, vyslechl jeho názory. Nyní už se mu do ničeho nemotám.

Co jste klíčovému muži vaší ofenzivy radil?

Šuralovi je pětadvacet let a plně jeho touhu odejít chápu. Myslím, že výkony posledních měsíců jej vynesly hodně vysoko. Možná výše, než si ještě před rokem dokázal představit. Velmi dobře pracuje v tréninku, připravuje se výborně. Pro nás byl klíčovým mužem, výrazně se prosadil v reprezentaci. Má určité nabídky, ale jsem přesvědčený, že pokud by zůstal u nás, čekal by ho po mistrovství Evropy ještě větší klub. Problém však je v kontraktu končícím za půl roku.

Pokud Šural neprodlouží smlouvu v Liberci a nevybere si žádnou z nabídek, ať už tuzemských či zahraničních, může se stát, že sice u vás v klubu zůstane, ale vedení jej přeřadí do béčka...

Z pohledu klubu je pochopitelná snaha za hráče něco získat. Mám pocit, že ani on nechce za každou cenu pryč nyní. Ze sportovního hlediska s výhledem boje o nominaci na mistrovství Evropy ve Francii je zcela nepochybně pro Pepu nejlepší setrvání v Liberci. Sám to cítí. Záleží jen na něm. Ideální by podle mého bylo krátkodobé prodloužení kontraktu ve Slovanu.

Máte už jasno, kdo by v případě Šuralova odchodu zacelil jeho pozici v sestavě?

Představoval pro naši hru velmi důležitého hráče, těžko nahraditelného. Ale určitou náhradu vyhlédnutou máme. I proto bych si přál, aby se otázka Šuralova odchodu či setrvání vyřešila rychle.

Mluví se o vašem zájmu o plzeňského Egona Vůcha. Mohl by být jednou z alternativ?

Určitě ano. Máme určitý seznam hráčů, kteří nás zajímají. Na druhou stranu nás v průběhu jara čekají boje jen na dvou frontách, tudíž si uvědomujeme, že z hlediska počtu hráčů nemáme problém. Reagovali bychom skutečně jen na případný odchod některého z hráčů základní sestavy.

Pro vás byla podzimní část premiérovou v nejvyšší soutěži. Uspěli jste na evropské scéně, ve srovnání s loňskou sezónou Liberec doma místo boje o záchranu atakuje čelo tabulky a jste stále ve hře i v poháru MOL. S jakými ambicemi vyhlížíte druhou polovinu sezóny?

Mám tušení, že nyní na nás všichni budou hledět jinak. Laťku jsme si během podzimu nastavili vysoko. Hlavní však je budovat dál mužstvo s výhledem na příští ročník, což byl prvotní záměr při mém nástupu do Slovanu. Úkolem celého týmu je nezpychnout a navázat na atraktivní výkony z úvodu podzimu. Snem všech v klubu je vybojovat místenku v pohárové Evropě. Uvědomujeme si, že vlčáků se stejným cílem je mnoho, ale rádi bychom měli znovu šanci na krásné pohárové duely.

Kde bude hrát Josef Šural v jarní části sezóny?
V Liberci
45,8 %
Ve Spartě
29,5 %
Ve Slavii
18,1 %
V zahraničí
6,6 %
Celkem hlasovalo 8664 čtenářů.

Reklama