Hlavní obsah

Svoboda pro mě skončila výhrou v derby, tvrdí slávistický kouč a plánuje atak na pohárovou Evropu

Praha

Na podzim dovedl fotbalovou Slavii v Synot lize na pátou příčku i navzdory tomu, že udělal v hráčském kádru čistku a neměl k dispozici tak kvalitní tým, jak si sám představoval. Přesto trenér Dušan Uhrin spokojen nebyl. Chtěl a chce výš. Na příčky garantující účast v pohárové Evropě. Obzvlášť teď, kdy v Edenu zažívají hotovou invazi nových tváří a kdy po příchodu Hušbauera, Bořila, Pavlenky, Mešanoviče, Železníka, Baráka a Linharta pokračují jednání se Šuralem, Šventem a spol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Dušan Uhrin.

Článek

Skloňujete cestu do pohárové Evropy, ale klubové vedení tento cíl neproklamuje a mluví o podobných ambicích a cílech až v příští sezóně. Můžete být tedy na jaře v klidu.

U trenérů je to jinak, neboť každý má své ambice a já nepředstavuju výjimku. Do pohárů jsem se chtěl dostat, už když jsem do Slavie v létě přicházel. Byl bych proto zklamaný, kdybychom na ně nedosáhli.

Proto u vás panuje rozčarování z páté příčky po podzimu, jímž se netajíte?

Mohli jsme skončit výš, protože bylo reálné dostat se na třetí nebo čtvrtou příčku. Zvláště, když jsme v posledním podzimním utkání v Liberci šli do vedení a prohrát jsme rozhodně nemuseli.

Teď máte kádr plný nových tváří, takže atak k výšinám by měl být jednodušší a hlavně zdařilý.

Věřím, že s novými hráči se nám povede. Pohárová Evropa je velkou výzvou pro ně i pro mě.

Nebylo to pro vás na podzim všechno snazší a jednodušší? S mužstvem, od kterého nikdo příliš nečekal, jste se držel v ligovém výsluní, slyšel jste chválu ze všech stran, mohl se cítit pohodově a hlavně svobodně!

Jakmile jsme vyhráli v derby nad Spartou, o svobodě nemohla být řeč.

Teď o ni nebude řeč tuplem. S šesti novými hráči, kteří už do Edenu přišli, a dalšími, o jejichž angažování klubové vedení jedná, by měl přijít raketový vzestup vzhůru. Neděsí vás tolik nových tváří, které teď v mužstvu máte?

Přivedli jsme fotbalisty, s nimiž počítáme do základní sestavy, přivedli jsme ale i hráče, kteří jsou talentovaní a představují investici do budoucna. Teď záleží jen na nich. Nikomu jsem dopředu neříkal, že bude hrát, natož abych mu místo v sestavě garantoval.

Ale přece jen šest nových hráčů a dva tři další na cestě do Edenu. Není to moc vzhledem k pouhým pěti týdnům, než začne ligové jaro?

Samozřejmě že je a bude složité zapracovat je do sestavy, jenže při působení v zahraničí jsem se s podobnou situací vyrovnával pořád. I tam přicházeli hráči v podobném počtu a musel jsem si poradit. Takže pro mě vlastně nic nového.

Počítal jste s podobnou proměnou poté, co jste na podzim provedl v hráčském kádru čistku a o nových akvizicích tehdy jen zbožně snil?

Nepočítal jsem s ní ani na podzim, ani když jsme avizovali, že kádr posílíme a nové hráče přivedeme. Věřil jsem ale, že alespoň čtyři noví fotbalisté přijdou.

Teď se zdá, že si budete moci vybírat, protože na každé místo v sestavě jich budete mít k dispozici hned několik. Zatímco na podzim jste si musel třeba v útoku vystačit jen se Škodou, pro jaro k němu budete mít možná tři čtyři další hráče...

Pochopitelně že to byl problém, protože Vukadinovič potřeboval čas, aby se aklimatizoval, a dál už jsem měl jen Voltra, který hrál zprava. Teď bych měl být spokojen. Tedy pokud všechno dopadne, jak si přejeme a plánujeme.

Zlínský Železník už je také na cestě do Edenu, o příchodu libereckého Šurala vedení dál jedná, všechno tedy nasvědčuje tomu, že spokojen budete.

Útok posílit potřebujeme, takže bych si přál, aby po Železníkovi přišel i Šural, který je kvalitním hráčem, o čemž svědčí i to, že se dostal do národního mužstva. Až ve finále uvidím, zda si všechny útočníky ponecháme, nebo zda někoho z nich pošleme na hostování.

Po půl roce po příchodu do Slavie jste vlastně v nové situaci. Mužstvo se de facto od základu změnilo a vy začínáte nanovo...

Jsem rád, že se povedlo záměry naplnit. Jestliže jsme chtěli mít ambice do budoucna, museli jsme mužstvo posílit.

Reklama

Související témata: