Hlavní obsah

Takové penalty nikdo nechce, říká bývalý sudí o výhře Sparty. Faul Vydry? Absolutně bez respektu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova lavina komentářů se strhla po nedělním ligovém utkání Liberce proti Spartě. Celek z Letné v samotném závěru otočil vývoj utkání na 3:1, k čemuž přispěly dva pokutové kopy i červená karta pro soupeře. Bývalý sudí Karel Hrubeš v pořadu Přímák však poukazuje na chybné jednání VAR, který se měl před druhou penaltou ve prospěch Sparty důkladněji zabývat likvidačním zákrokem mladičkého Patrika Vydry, jenž za důrazný skluz vyfasoval žlutou kartu. „Šel do protihráče absolutně bez respektu ke zdraví soupeře a málem mu ukončil kariéru,“ vysvětluje někdejší ligový rozhodčí, který kariéru ukončil ze zdravotních důvodů.

Vydra měl dostat červenou, míní bývalý rozhodčí Karel Hrubeš v pořadu Přímák. Video: Sport.cz

 
Článek

K zákroku devatenáctiletého Vydry došlo za stavu 1:1 krátce po situaci v pokutovém území Liberce, kde nakonec arbitr VAR upozornil hlavního sudího k přezkoumání osobního souboje mezi domácím Červem a hostujícím Wiesnerem. Následně byla nařízena penalta ve prospěch Sparty. „Absolutně nepochopitelný zásah VAR do utkání. Taková pokutové kopy fotbalová veřejnost nechce," diskutuje nad situací Karel Hrubeš, bývalý ligový rozhodčí, který v loňském roce ukončil rozhodcovskou kariéru.

Sparťanskému talentu Vydrovi sice byla za brutální zákrok udělena žlutá karta, jenomže videotechnika především rozebírala již zmíněný souboj v šestnáctce Slovanu. „Pohyby obou hráčů byly naprosto přirozené a došlo ke kontaktu. To ale neznamená, že by měl následovat pokutový kop. Pokud by měl VAR zasáhnout, tak u situace, která následovala poté," rozebírá Hrubeš, jenž v nejvyšší soutěži odpískal přes 180 zápasů.

Fotbalový pořad Přímák s bývalým hráčem Sparty Jiřím Jarošíkem a s bývalým sudím Karlem Hrubešem.Video: Sport.cz

A pokračuje. „Vydra šel do protihráče Mészárose absolutně bez respektu ke zdraví a málem mu končil kariéru. Je to moment, který do kterého by měl VAR zasáhnout a doporučit k přezkoumání u monitoru," je přesvědčený bývalý elitní rozhodčí a jedním dechem dodává. „Oddechl jsem si, že nedošlo na vážné zranění. Za toho hráče mě to bolelo," přiznává.

Situace z nastaveného času nakrkla i bývalého reprezenanta a ještě nedávno trenéra fotbalových Teplic Jiřího Jarošíka. „Rozhodčí může udělat chybu, ale vadí mi člověk u VAR, který má vše před sebou. Má čas a několik kamer, a pak udělá chybu. Tohle mě mrzí," nechápe pětačtyřicetiletý rodák z Ústí nad Labem.

Fotbalový expert Sport.cz Robert Neumann přitvrdil. „Je to absolutně skandální rozhodnutí. Rozhodčí se měl věnovat červené kartě, a ne tomuto mini zákroku. Při každé standardce takových zákroků najdeme iks," říká bývalý fotbalista, jenž v roce 2002 dosáhl na mistrovský titul právě v dresu Slovanu Liberec.

Reklama