Hlavní obsah

Testy za miliony jsou k ničemu, i pro fotbal platí zákaz. Nemá opodstatnění, zrušte ho, reaguje Svoboda

Praha

Profesionální fotbal se ozval. A důrazně. „Nejsme aktivita pro volný čas, jsme podnikatelská činnost, která v tuzemsku zaměstnává tisíce lidí,“ reagoval šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na rozhodnutí vlády, která počínaje 12. říjnem zakázala pořádání sportovních soutěží na dobu dvou týdnů. Podle něho nemá tento zákaz žádné opodstatnění, a proto apeluje na vládní činitele, aby stanovisko přehodnotili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šlágr fotbalové ligy Viktoria Plzeň - Sparta Praha se příští neděli hrát nebude.

Článek

V praxi zákaz kupříkladu znamená, že je zatím kompletně odloženo celé sedmé kolo nejvyšší domácí soutěže, které mělo po reprezentační přestávce začít příští pátek předehrávaným duelem Jablonce s Brnem. Na programu mělo i s napětím očekávaný zápas Plzně se Spartou.

Odloženo bude pochopitelně i osmé kolo plánované na 24. října. Přitom již 22. října vstupují tři čeští zástupci na scénu Evropské ligy - Sparta doma s Lille, Liberec s Gentem a Slavia v Izraeli s Beer Ševou.

Fotbal se proti nařízení ozývá o to vehementněji a hlasitěji, že jak LFA, tak i kluby investovaly do kontrolních testů na covid-19 už miliony korun, jen aby mohly soutěže pokračovat. Proto jsou shodně přesvědčeny, že prostředí profesionálního fotbalu je z hlediska šíření koronaviru pravděpodobně jedno z nejbezpečnějších v celé republice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf LFA Dušan Svoboda.

„Na rozdíl od běžného života dochází k testování v rámci fotbalového prostředí před každým zápasem, v případě některých klubů i častěji. Dochází tedy k okamžitým záchytům infekce a zabránění jejího šíření mimo šatnu daného klubu. Současně hráči i realizační týmy dodržují celou řadu protiepidemických opatření. Za těchto okolností vyhlásit zákaz utkání nedává žádný smysl, protože kontakty negativně otestovaných jedinců nejsou rizikové," ozvala se Ligová fotbalová asociace i jménem klubů, které sdružuje a zastupuje.

„Přestože představitelé vlády avizovali, že zpřísněná opatření se budou týkat volnočasových aktivit, a nikoliv podnikatelské činnosti, ve vztahu k profesionálnímu sportu je realita odlišná," reagoval Dušan Svoboda na odpolední vládní nařízení.

„Vnímáme samozřejmě hrozbu významných nárůstů nakažených osob ve společnosti. Rozumíme nutnosti na přechodnou dobu zakázat účast diváků na stadionu. Omezení konání zápasu ale dle našeho názoru postrádá opodstatnění," doplnil i s tím, že chce iniciovat jednání s vládními autoritami, aby stanovisko přehodnotily.

Zatím není zcela jasné, nakolik se opatření dotkne přípravy a tréninků jednotlivých mužstev a zda se snad nebudou muset fotbalisté vrátit k režimu, který panoval na jaře v době koronavirové pandemie. I tím by se měl zabývat výbor LFA, který se sejde v pondělí na mimořádném jednání.

Reklama

Související témata: