Hlavní obsah

Trestejte zdržování a nevhodné chování, apeluje komise na rozhodčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva apely vyslala komise rozhodčích směrem k sudím před víkendovým startem fotbalové ligy: Důsledněji trestejte nesportovní chování, výlevy hráčů a trenérů a funkcionářů. Bojujte proti zdržování, napomínejte hráče, ať nenatahují čas a hraje se. „Chceme, ať se toho rozhodčí nebojí,“ prohlásil šéf komise Libor Kovařík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty, slávista Provod a rozhodčí Ladislav Szikszay během derby.

Článek

Bude padat víc žlutých karet? Bude záležet na chování a přístupu všech. Novinky v pravidlech to nejsou, Kovaříkova komise si ale přeje, aby se víc hrálo a dění na hřišti bylo kultivovanější.

Hráč řvoucí na rozhodčího? Žlutá karta bez ohledu na to, zda jde o lídra Sparty, Slavie nebo náhradníka Českých Budějovic. Hrozen kolem sudího vyjadřující nespokojenost s jeho verdiktem? Minimálně jedna žlutá karta. „Klidně i víc,“ připojil Kovařík. Nevhodná gesta směrem k arbitrovi? Taky žlutá karta. Tak by to mělo vypadat.

„Je to pro nás dlouhodobé téma. Je to o osobnosti rozhodčího. Někdy si nechají líbit to, co by neměli. Pouštíme jim to pořád. Kluci mají pokyny, aby to trestali. Chceme chránit obraz celého fotbalu. Karty by měly padat za nedostatek respektu, nevhodná slova, gesta,“ vysvětlil Kovařík. To platí pro hráče nebo i trenéry a funkcionáře v technické zóně.

UEFA chce totéž. Podobné nastavení panuje i ve snaze, aby se víc hrálo, aby se zvyšoval čistý herní čas. Za zjevné zdržování má přijít žlutá karta. „Samozřejmě to musí být s citem, aby to nepoškozovalo fotbal. Není dobré čekat až do 80. minuty, zdržování by nemělo být tolerováno,“ zmínil šéf sudích.

Uvědomuje si, že rozhodčí nemusejí být na začátku úplně jednotní, ale chce vidět progres. Na profesionální listinu hlavních sudích nikdo nepřibyl, naopak z ní oproti podzimu vypadli dva arbitři. Josef Krejsa ukončil aktivní kariéru, protože se chce naplno věnovat civilnímu povolání v advokacii. Tomáš Klíma se zranil, podstoupil operaci kolena a celé jaro bude mimo. Zkušený Miroslav Zelinka, jenž vynechal podzim také ze zdravotních důvodů, ještě není připraven.

Pravidlová novinka je před jarem jedna. Drobná úprava nastává v tom, že nepatrný dotek ruky s míčem, který hru neovlivní, se pískat nebude.

Reklama