Hlavní obsah

Sudí byl s kamerou o dvě tři kila těžší. S technologiemi opatrně, žádá Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je jednou poprvé. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay a asistent Michal Volf absolvovali sobotní přípravný zápas fotbalistů Sparty s FC Kodaň (2:0) s kamerami BodyCam na prsou, navíc v přímém přenosu O2 TV Sport. „Jistě zajímavé nejen pro nás. Divákům a třeba mladým rozhodčím nabídne projekt pohled, jak se pracuje na úrovni profesionální soutěže, jak rozhodčí komunikují s hráči. A ještě více přiblíží fotbal i televizním divákům,“ líčí své dojmy Szikszay.

Rozhodčí odřídili zápas s kamerou BodyCam. Jdeme správným směrem, fotbal posouváme dál, chválil si Ladislav SzikszayVideo: Sport.cz

 
Článek

Technologie BodyCam byla na Letné v akci zase po roce. V loňském vítězném utkání s Norimberkem měl kameru na prsou Lukáš Haraslín, který s ní také vstřelil gól.

„Kameru na hrudi jsem se snažil nevnímat, což úplně nešlo. Hrál jsem možná s dvěma kily navíc. Těší mě, že jsem dal gól. Ani nevím, proč jsem kameru dostal právě já. Ptali se mě, řekl jsem, že zkusím, kolik vydržím. Vydržel jsem poločas. Gól jsem dal, tak se podívám, jestli je z toho aspoň pěkný záběr,“ culil se loni Haraslín.

Video pak obletělo doslova celý svět. Reakce na sociálních sítí byly obrovské, samotné video atakuje napříč platformami hranici 17 milionů zhlédnutí a převzala jej světová média. Ikonické kmitání pažemi se dokonce řada sparťanů snažila napodobovat ve vlastních příspěvcích.

Tentokrát byla řada na rozhodčích. „Těžká kamera byla, dvě tři kila maximálně. Šlo o zpestření pro diváky, aspoň jim přiblížíme naši práci. Pro nás se nic nezměnilo. Nervózní jsem nebyl, komunikuji s hráči stejně s kamerou i bez ní,“ směje se Ladislav Szikszay, který řídil divoké podzimní derby na Slavii.

Diváci u televize tak třeba zblízka viděli, jak vylučuje kodaňského Denise Vavra za nevybíravý zákrok právě na Haraslína.

Sparta v repríze pohárového dramatu porazila Kodaň. Sestřih přípravného zápasuVideo: Sport.cz

„Projekt je určitě přínosný. Prý mi nefungoval dobře mikrofon, ale aspoň kolegovi jo. Fotbal posouváme dál, příkladem je i nedávné MS v ragby. Oceňují to fanoušci i hráči,“ přimlouvá se Szikszay.

„Projekt může přiblížit rozhodcovství směrem k veřejnosti a zpopularizovat jej. Divák může vidět, jaký pohled máme na hřišti my a pak třeba lépe pochopí naše rozhodnutí. Jde o další zajímavou inovaci do fotbalu, která jej může zase ještě více zpopularizovat. Což je jedině dobře,“ přidává se asistent Michal Volf.

Trenér Sparty Brian Priske je ke kameře na ploše obezřetný.

„Už párkrát jsem záběry z ní viděl, fanouškům poskytuje velmi zajímavý pohled na hřiště. Je to pro ně určitě přínosné, jelikož jsou více vtaženi do hry. Fotbal se pro ně stává atraktivnějším,“ souhlasí.

Červená karta. Sparťana Lukáše Haraslína sestřelil v přípravném zápase s Kodaní Slovák Denis VavroVideo: Sport.cz

Je mu jasné, že celé prostředí se neustále vyvíjí, a logicky se tak využívají různé nové technologie.

„Vidím zde však i druhou stránku. Hráči, ale i my v realizačním týmu pracujeme pod vlivem velkých emocí, které někdy nedokážeme udržet, což vede k nepatřičným reakcím a incidentům. Záběry se pak mohou dostat ven bez kontextu a našeho vědomí. Fanoušci tedy mohou rychle soudit něco, z čeho sami vidí jen malou část,“ upozorňuje dánský kouč.

„Není to snadné, s technologiemi musíme obecně pracovat opatrně. Z pohledu fanouška samozřejmě využití kamery BodyCam chápu, ale opravdu záleží na tom, jakým způsobem budeme se záběry pracovat. My v týmu konkrétně BodyCam nepotřebujeme, máme jiné nástroje, které od našeho analytického týmu využíváme,“ dodává Priske.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice