Hlavní obsah

Tři sporné momenty včetně Čvančarova gólu. Žádný záběr neprokázal, že by ruka nebyla, hájí se sudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favorit naplnil předpoklady, na roveň Slavii se udržel. Fotbalisté Sparty v neděli porazili Brno 3:1, jejich osmou ligovou výhru v řadě ale provázely hned tři sporné situace, k nimž se v pondělí určitě vyjádří komise rozhodčích. Úvodní gól Brna dal Řezníček ze situace, která zaváněla postavením mimo hru. Gól sparťana Čvančary neplatil kvůli údajné ruce, přestože ji v televizních studiích bylo těžké najít. A Wiesnerův závěrečný gól z ofsajdu takřka jistě padl, rozhodčí ho však uznali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Marek Radina a fotbalisté Sparty Praha Ladislav Krejčí, Tomáš Čvančara a Jan Kuchta po Čvančarově neuznaném gólu.

Článek
Fotogalerie

Hlavním rozhodčím byl Marek Radina, u videa seděl Ondřej Berka s asistentem Matějem Vlčkem. Podle rozboru televizních záběrů nejspíš Spartě jeden gól vzali, pak jí zase jeden věnovali...

Pojďme popořadě, Zbrojovka se ujala vedení trefou kanonýra Jakuba Řezníčka, jehož postavení po Faltově centru bylo velmi hraniční.

„Radoval jsem se tak napůl, hraju na hraně. Musel jsem čekat na VAR, je to nepříjemné," culí se Řezníček.

„Asistenti mají pokyn od komise rozhodčích při hraničních situacích nechávat praporek dole, proto byla branka uznána," líčí Marek Radina pro O2 TV Sport.

Domácí rychle otočili skóre na 2:1 a v 39. minutě byli blízko třetímu gólu. Čvančara ve skluzu neusměrnil Kuchtovu nahrávku do sítě, po zmatcích při odkopu sice míč přešel brankovou čáru, Radina však kvůli údajné Čvančarově ruce gól neuznal. Z opakovaných záběrů se však nezdá, že by obránce Hlavica zasáhl sparťanského útočníka do ruky, trefil ho do hlavy. Situaci ještě zkoumalo video, původní verdikt však platil.

„Na hrací ploše jsme to s asistentem viděli tak, že bezprostředně před vstřelením branky došlo k zahrání rukou, od hlavy se míč odrazil do ruky a pak došlo ke vstřelení vlastní branky. Zahrání rukou bylo bezprostředně před vstřelením branky, proto podle našeho názoru nemohla být na hřišti uznána. Počkali jsme, až byl míč v brance celým objemem. Potom jsme rozhodli. Žádný záběr neprokázal, že by ruka nebyla. Proto branka nemohla být uznána," říká Radina šalamounsky.

Sparta se tedy dočkala až čtyři minuty po přestávce. Krejčí nacentroval do šestnáctky a Wiesner se na zadní tyči hlavou nemýlil. Jenže míč k němu ještě tečoval Čvančara a skórující hráč takřka jistě v postavení mimo hru byl.

„Podobná situace jako u Řezníčka, proto jsme gól uznali," poukazuje Radina.

Příhodova komise má v pondělí určitě co studovat...

Reklama