Hlavní obsah

Tři střídání Zlína? Jsem trenér ze staré školy, smál se Vrba po výhře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla na něm znát veliká úleva. Kouč Pavel Vrba dovedl zlínské fotbalisty v domácím duelu s Teplicemi k premiérovému triumfu v tomto ročníku nejvyšší soutěže, byť se o něj Ševci po snížení soupeře na 1:2 strachovali až do závěrečného hvizdu. S úsměvem pak odpovídal i na další otázky, kdy třeba vysvětloval, proč sáhl během utkání pouze ke třem střídáním.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Zlína Pavel Vrba v duelu proti Teplicím.

Článek

„Získali jsme strašně důležité tři body. Dosud jsme měli i vzhledem k těžkému losu v úvodu sezony pouze jeden, a to bylo málo. Takže jsme pochopitelně velice spokojeni,“ usmíval se Vrba.

Jeho tým Teplické zejména v první půli jednoznačně přehrával, avšak z řady šancí nedokázal do přestávky skórovat. „Mohli jsme v poločase vést klidně 3:0. Některé tutovky jsme nepochopitelně neproměnili,“ nechápal.

Po změně stran za to Severočeši málem Zlíňany potrestali. Brankář Ševců Dostál však obrovské příležitosti Yasserovi a Radostovi lapil. „Dosty nás podržel, a my jsme za to rádi. To jsou ty klíčové momenty, které rozhodují zápasy,“ přemítal Vrba. „Ale my jsme v té době už měli mít gólově navrch,“ zopakoval.

Poté přišly velké chvíle Zlína. Skóre otevřel Tkáč po přesném Vukadinovičově centru a na 2:0 zvýšil po rohu hlavou obránce Cedidla. „V ofenzívě jsme si počínali velice dobře. Škoda jen, že jsme chvíli před koncem zbytečně inkasovali. V závěru to bylo zbytečné drama. Naštěstí s dobrým koncem,“ oddechl si Vrba. „Snad na podařené střetnutí navážeme,“ přál si bývalý reprezentační trenér.

Vrba prozradil, že se tentokrát při určení sestavy inspiroval výtečně zvládnutým závěrem minulého ročníku nejvyšší soutěže, kdy už Zlíňanům málokdo věřil, avšak oni se dokázali na úkor Brna a díky zvládnuté baráži nakonec mezi elitou zachránit. „Proto nastoupili v základu převážně kluci, kteří na konci jara prokázali vysokou kvalitu. A zároveň jsme si připomněli i tehdejší bojový duch. Na levém kraji obrany si počínal velmi dobře Ruda Reiter, který na nezvyklém postu uplatnil proti Teplicím svoje zkušenosti,“ pochvaloval si.

Očividně dobře naladěný Vrba vysvětlil, proč vystřídal jen tři hráče. „Já jsem trenér ze staré školy a asi jsem si neuvědomil, že teď už je možných pět střídání,“ vtipkoval nejprve. „Když se pro nás utkání vyvíjelo dobře, nechtěl jsem do sestavy příliš zasahovat,“ dodal už vážně.

V úmorném vedru odkoučoval důležitý duel v košili s dlouhým rukávem. „Soucítím s hráči, a tak jsem se chtěl taky zpotit,“ přešel znovu do žertovného tónu. „Já se v košili cítím líp než v nějakém tričku,“ svěřil se Vrba vzápětí.

Související témata: