Hlavní obsah

Tristní disciplína Sparty. Osmá červená v sezoně, Krejčí v čele historických statistik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z temnějších tváří fotbalové Sparty v aktuální sezoně je nedisciplinovanost. Letenští obdrželi v lize už osmou červenou kartu, k tomu ještě jednu v Evropské lize a MOL Cupu. Tu poslední dostal v neděli v Plzni kapitán Ladislav Krejčí, jenž byl od svého příchodu do Sparty vyloučen v lize už pětkrát, čímž se dostal na čelo historických klubových statistik za posledních minimálně 70 let.

Červených karet je hodně, netěší nás to, přiznává Martin Vitík.Video: Sport.cz

 
Článek

Sparta stále vede ligu, dostala se do osmifinále Evropské ligy a po zvládnutém derby do semifinále domácího poháru. Z tohoto pohledu se jedná o úspěšný ročník. Neodmyslitelnou kaňkou je však tristní disciplína.

V neděli se mezi hříšníky zapsal Krejčí. Paradoxně se vyfauloval na muži, jehož sparťané po incidentech z nedávné minulosti, lehce řečeno, zrovna nemusí. Krejčí totiž dvakrát trefil útočníka Tomáše Chorého. O první žluté kartě na konci úvodního dějství není pochyb, o druhé z 52. minuty se zřejmě povedou nemalé diskuze. „Zákrok jsem neviděl, byl jsem na druhé straně. Rozhodčí ho takto posoudil, takže si asi může verdikt obhájit,“ komentoval stoper Sparty Martin Vitík.

„Chorý si tam stihl dát nohu a myslím, že obě karty byly uděleny správně. Sparťané se vztekali, ale být ta druhá žlutá jako první, nikdo by nic neřekl,“ zhodnotil ve studiu O2TV expert a bývalý ligový fotbalista Antonín Rosa.

Moje pocity nejsou důležité, je to obrovské zklamání pro celou Spartu, říká Brian Priske. Náročný program není omluvou. Video: Sport.cz

Sudí Dalibor Černý byl nekompromisní. Krejčí viděl už pátou červenou kartu od svého příchodu na Letnou před sezonou 2019/2020. V tomto ročníku putoval předčasně do sprch ještě v Teplicích a v podzimním derby v Edenu, dále v květnu 2022 rovněž v Plzni a v prosinci 2020 doma s Pardubicemi.

Překonal tak podle webu csfotbal.cz čtyři červené dosud vedoucího obránce Jiřího Homoly, jenž ve Spartě působil na začátku tisíciletí.

Červené karty Sparty v sezoně 2023/2024

HráčZápasDůvod
Ladislav Krejčívs. Teplice (19.8.2023, liga)stáhnutí Daniela Fily
Adam Karabecvs. Karviná (27.8.2023, liga)úder loktem do Dominika Žáka
Ladislav Krejčívs. Slavia (24.9.2023, liga)roztržka s Janem Bořilem
Victor Olatunjivs. Hradec Králové (8.10.2023, liga)druhá žlutá za výskok, podle KR neměla být
Martin Vitíkvs. Jablonec (9.12.2023, liga)faul na Michala Černáka
Lukáš Sadílekvs. Teplice (17.12.2023, liga)záchranná brzda, faul na Michala Bílka
Matěj Rynešvs. Galatasaray (15.2.2024, EL)přísná druhá žlutá karta za údajný úder do obličeje
Jaroslav Zelenývs. Slavia (28.2.2024, MOL Cup)dvě žluté karty za potyčku a zatažení za dres
Angelo Preciadovs. Slavia (3.3.2024 liga)oplácení na Jana Bořila
Ladislav Krejčívs. Plzeň (10.3.2024, liga)dvě žluté za fauly na Tomáše Chorého

Letenští navíc viděli červenou v této ligové sezoně už poosmé, což opět znamenaná nepopulární klubový rekord. Vedle toho ji podle komise rozhodčích sice neměl dostat Victor Olatunji, jenže Kaan Kairinen, Angelo Preciado, Tomáš Wiesner nebo Matěj Ryneš ano. Přitom ve statistice žlutých jsou na tom lépe jen České Budějovice a faulů spáchala Sparta nejméně ze všech 16 účastníků nejvyšší soutěže (245).

Nejvíce vylučování hráči v lize v dresu Sparty

Počet červených karetHráč
5Ladislav Krejčí (ml.)
4Jiří Homola
3Pavel Nedvěd, Tomáš Řepka, Miroslav Baranek, Josef Vojta

*zdroj: csfotbal.cz, počítáno od roku 1954

„Červených je hodně, rozhodně nás to netěší. Určitě bychom jich tolik neměli dostávat,“ uvědomuje si Vitík. „O kartách jsme už mluvili často. A určité situace nebo výkon rozhodčího nebudu komentovat,“ odvětil stručně trenér Sparty Brian Priske na otázku, jak viděl druhou žlutou pro Krejčího. V nedávné minulosti však sám dánský kouč přiznal, že jde o problém, který je potřeba vyřešit.

Sparta také patří k nejvíce vylučovaným mančaftům napříč většími evropskými ligami.

Reklama