Hlavní obsah

Triumf s ekvádorskou příchutí. Sparťan Preciado se zaskvěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě dřív, než kopl do míče, mohl se pochlubit dvěma prvenstvími. Když na konci letního přestupního termínu přišel na Letnou, stal se vůbec prvním fotbalistou z Ekvádoru v české lize. A zároveň jediným hráčem v soutěži, který se zúčastnil loňského mistrovství světa v Kataru. Posila z belgického Genku se v sobotu odpoledne zaskvěla. Angelo Preciado přispěl k ligové výhře Sparty nad Jabloncem (3:0) gólem a asistencí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Angelo Preciado na vrcholu pyramidy. Fotbalisté Sparty Praha oslavují jeho gól na 3:0 během utkání s FK Jablonec

Článek

Přišel do Prahy, aby pomohl Spartě vyřešit dlouhodobé problémy na pravé straně sestavy.

„Angelo je reprezentant své země v ideálním věku. Má zkušenosti například i z posledního mistrovství světa, na kterém odehrál všechny zápasy Ekvádoru v základní sestavě. Nastupoval i v belgické lize, což je kvalitní soutěž. Je zvyklý na různé herní systémy, dobře zapadne do našeho stylu hry, zkvalitní náš kádr,“ představil 25letého Preciada sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Jihoameričan až do soboty stihl v české lize pět zápasů. Proti Jablonci se vytáhl. Nejprve dlouhým pasem nahrál Haraslínovi na druhou branku v utkání. Důraznou dorážkou a svou premiérovou trefou v české lize pak skóre uzavřel.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Angelo Preciado ze Sparty Praha oslavuje gól na 3:0 během utkání s FK Jablonec

„Když se podíváte jen na čísla, Angelo se v těchto aspektech zlepšuje. Mě zajímá, jak hraje a jak se zlepšuje. Má to těžké, přišel na konci přestupního termínu. Při reprezentačních srazech odlétá do Jižní Ameriky, což je pro něj složité. Je normální, že se hráč potřebuje adaptovat. I kvůli tomu, jak náročná je česká liga v porovnání s Jižní Amerikou a Belgií, kde působil předtím. Jsem opravdu šťastný za progres, který absolvoval,“ líčí trenér Brian Priske.

Preciado se snaží, aby si v týmu vybudoval patřičnou pozici.

„Myslím, že každý může vidět kvality, které Angelo má. Je velmi rychlý, inteligentní. Hrál hodně mezinárodních a velkých zápasů. Zkušenosti, které přináší na hřiště, pro nás představují velkou pomoc. Snaží se taky učit víc anglicky, aby s námi mohl komunikovat ještě víc. Funguje tedy dobře na hřišti i mimo něj,“ chválí parťáka finský záložník Kaan Kairinen.

Jihoameričan sám sebe charakterizuje jako výbušného a rychlého hráče. „V obraně jsem připravený hrát tvrdě, abych měl co nejvíc vítězných osobních soubojů,“ uvedl v prvním rozhovoru pro klubovou televizi.

Když doma oblékne reprezentační dres, hraje v Quitu, jedním z nejvýše položených hlavních měst na světě (2850 metrů nad mořem). A pak zase rychle do chladné Evropy…

Proti Jablonci navíc zvládl dvě role. Nejprve wingbeka, po Vitíkově vyloučení pak i klasického krajního obránce.

„Jeho výkon byl mnohem lepší, když jsme hráli vzadu v pěti. Ve čtyřech obráncích se trochu trápil. Gól i asistenci zapsal právě v pětce. Ve čtyřce to bylo těžší pro celou zadní řadu. I pro střední záložníky, kteří museli pracovat víc dozadu. Angelova pozice je wingbek, to bylo vidět,“ poukazuje Priske.