Hlavní obsah

Slavii to drhne. Trpišovský: Chybí nám sebevědomí, od Zafeirise čekám víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prohře 0:1 v Plzni další zaváhání. Fotbalová Slavia podruhé za sebou v lize nezvítězila, v neděli i přes drtivý tlak jen remizovala 2:2 doma s Olomoucí. Podle trenéra Jindřicha Trpišovského týmu momentálně chybí sebevědomí v útočné fázi a větší kreativita. To je příklad třeba Christose Zafeirise.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský při domácím utkání s Olomoucí.

Článek

Kdo musí zavelet a vzít to na sebe, když se v útoku zrovna nedaří?

Asi ti nejzkušenější, ale ve finále každý, všichni musí přidat ruku k dílu. Je potřeba chtít být v rozhodujících situacích, tlačit se do gólu. Přímou úměrou pak třeba budou branky přibývat. Potřebujeme také více možností ze středu hřiště. Hodně se k soupeři dostáváme ze stran, ale musíme dostat ofenzivní hráče do vyložené šance i přihrávkou za obranu nebo průnikovkou. To mi proti minulým sezonám nejvíce chybí. Větší kreativita v poslední třetině hřiště.

Kreativitu si jistě slibujete od Christose Zafeirise, jenž ale možná i vinou zranění neprožívá příliš povedené měsíce.

Od zimy není v dobrém rozpoložení. Jak naznačujete, může to souviset s více faktory. Přijde mi jiný ohledně hlavy. Má od sebe, stejně jako my od něj, velké očekávání. Přiznávám, čekal bych od něj více bodů, lepší data. Nemá sebevědomí na věci, které dříve dělal. Vsadili jsme na jeho emoce, chtěli jsme mu dát šanci v domácím utkání, kdy jsme věřili, že na Olomouc bude platit jeho driblink, průniky a klamavé pohyby.

Je to celé jen o hlavě?

Také se pohybuje v prostorech, kde nechceme. Buď dole u stoperů, nebo naopak nahoře za hradbou hráčů, místo toho, aby dělal most mezi stopery a osou hřiště. Po Plzni jsme cítili, že by se proti Sigmě mohl chytit. Ale na jaře to prostě není ono. Je na něm vidět, že se trápí. Chce být rozdílový hráč. Je tam trochu více snahy a sešněrování než uvolněnosti.

Máte teď více času na individuální rozpravy s hráči?

Tím, jak nehrajeme v týdnu, je mluvení hodně. Zápasy s Plzní (0:1) a Olomoucí byly rozdílné. Hlava ale stejně rozhoduje. Sebevědomí a klid v situacích, kdy je potřeba vzít to na sebe. Musíme vsadit více na zkušenost. Říká se, že ke konci jara je liga najednou jiná soutěž, což je pravda. Víme, o co hrajeme, jsme o čtyři body druzí. Vážíme si návštěv a zájmu o fotbal. Vše je o nastavení a sebedůvěře, kterou musíme znovu najít.

S tím možná souvisí i nepříliš velká úspěšnost ze standardních situací. Třeba s Olomoucí jste kopali patnáct rohů.

Ve druhé půli byly tři, kdy jsme zakončovali, ale gólman míč jednoduše sebral. Tam musí být náš hráč, který situace dohrává. To jsou góly o výběru místa, o načasování. Tady vidím velkou chybu, chybí nám branky Ondry Lingra z pěti deseti metrů, z odražených a vypadlých míčů. O standardky se musíme opírat, máme jich hodně, jenže jsme z nich na jaře dali snad jen dva góly. Hrozně málo. Čtvrtek a pátek jsme se nácvikům hodně věnovali. Čísla máme drtivá v náš prospěch, ale pak vidíte realitu. Olomouc po trestném kopu skórovala, my ne.

Reklama

Související témata:
Christos Zafeiris
  Č. Budějovice - Bohemians zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava zítra 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.