Hlavní obsah

Trpišovský je jako Klopp nebo Tuchel, míní Palička. Na Priskem oceňuje komunikaci i pokoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj fotbalových trenérských kapacit ve vzájemných konfrontacích v této sezoně vyznívá pro stratéga z Edenu. Kouč Sparty Brian Priske dosud nepřechytračil kolegu ze Slavie Jindřicha Trpišovského. „Není to náhoda,“ míní pro Sport.cz zkušený trenér Vlastimil Palička. Jak dopadne sobotní derby mezi pražskými rivaly, které může výrazně rozřešit mistrovskou tajenku? Bude to napínavé.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský ve finále MOL Cupu se Spartou.

Článek

Podzimní derby skončilo v Edenu debaklem Sparty 0:4, Priske poté změnil rozestavení na 3 - 4 - 3, které přinášelo úspěch. Letenští se rozjeli a vystoupali až na první místo v lize. V přímých soubojích se Slavií ale navrch neměli, Trpišovský podobným schématem soupeře eliminoval. Ligová odveta v základní části skončila remízou 3:3, když Sparta vyrovnala na poslední chvíli po vlastní brance Aihama Ousoua. Pohárové finále opanovali sešívaní 2:0, Priskeho partě nepomohl ani přechod na jinou formaci ve druhé půli.

Dánský odborník po utkání ještě nechtěl přemítat o dalším derby, jen avizoval, že bude s týmem rozebírat systém hry, rozestavení i role jednotlivých hráčů. „Trpišovský má výhodu v tom, že vždycky může počítat s širokým kádrem, a to početně i kvalitou. Sparta takovou šířku moc nemá. Když hrála v ideálním složení, vše fungovalo, ale když vypadnou někteří hráči, není to takové. Priske nemá v záloze ani tolik taktických variant jako Trpišovský," pozoruje Palička.

Co podle Lokvence chybí současné Spartě. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Ale i s kvalitou musíte umět pracovat. Když máte dvacet rovnocenných hráčů, máte spoustu možností, jak utkání ovlivnit, ale musíte se trefit do správných hráčů a strategie," soudí osmašedesátiletý trenér. Kouč, jehož charakterizuje i kšiltovka na hlavě, dokáže překvapit šibováním hráčů v sestavě. Umí jim najít nové role. Ale i Priske si poradil s palčivou otázkou a efektivně během jara našel pozice pro útočníky Jana Kuchtu a Tomáše Čvančaru a tým mohl z jejich souhry těžit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske po derby s SK Slavia Praha.

Trpišovský je podle Paličky nejlepší kouč v Česku. „Je trenérem moderního střihu. Má vysokou odbornost, kvalitu. Umí analyzovat utkání, pracuje s detaily. Základem je vhodný výběr hráčů, zejména s dobrým charakterem a mentalitou, na to ve Slavii hodně dbají," přidává člen prezidia Unie českých fotbalových trenérů.

K Trpišovskému nachází ještě jeden příměr. „Myslím, že se u něj projevuje to samé jako u Kloppa a Tuchela. Jejich výhodou bylo, že nebyli špičkoví fotbalisté, tím pádem byli ochotní se vzdělávat a sledovat progres ve fotbale. Trpišovský je podobný jako oni dva, nikdy nic nedostal zadarmo, vše si musel od základu vydobýt. Šel po nových věcech a je to vidět na jeho kvalitě," poukazuje Palička.

Jak dlouho vydrží ve Slavii Ogbu a Zafeiris. Příspěvek z pořadu Přímák¨.Video: Sport.cz

Oceňuje ale i schopnosti Priskeho, vnímá posun, který Sparta pod jeho velením dělá. „Je komunikativní, dokáže vytvořit dobrou atmosféru a chemii v kabině. Líbí se mi, jak mluví po zápasech, nechybí mu pokora. Cítím z něj odbornost a zkušenosti," říká expert o dánském stratégovi.

Příchod Priskeho mohl pomoct i ke kultivovanějším průběhům derby. Tyto zápasy byly v nedávné době extrémně vyhrocené, bylo v nich hodně nenávisti. Obě jarní derby ale měla štábní kulturu. „Přispívají k tomu také rozhodčí v čele s Daliborem Černým. Je dobře, že bude pískat i to následující. To, co se dělo v nedávné minulosti, bylo špatně, a myslím, že si to všichni začali uvědomovat. Je to i díky trenérům, jde o hodně, ale respekt a profesionalita se zvýšily, což je jen dobře," kvituje Palička.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice