Hlavní obsah

Rozhodne derby útok? Čísla z jara hovoří pro Spartu, tlačit ale musí Slavia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O titulu ve fotbalové lize může nakonec rozhodnout téměř cokoliv. Jedna velká chyba, rychlý protiútok, jedna zkažená přihrávka nebo (ne)proměněná šance. Právě na ofenzivní část bude v sobotu při derby na Letné upřena velká pozornost, Slavia totiž minimálně jednu branku potřebuje. A jak se během jara jevilo, že Sparta má v útoku navrch, teď je situace minimálně vyrovnaná, ne-li opačná.

Derby pražských "S" slibuje skvělou podívanou, útočit musí hlavně Slavia.Video: Sport.cz

 
Článek

Celosezonní čísla hovoří pro Slavii. Vstřelila zatím 87 branek, zatímco její rival 71. V jarní části jsou ale lepší Letenští, kteří se prosadili jedenačtyřicetkrát, sešívaní „jen" šestatřicetkrát. Před sobotním šlágrem, do něhož jdou svěřenci kouče Briana Priskeho s dvoubodovým náskokem, je ale nejdůležitější aktuální forma.

A zde se misky vah zase trochu převrací na stranu Slavie, která v posledním kole rozdrtila Bohemians šesti brankami. Naopak Sparta se spíše protrápila k výhře 1:0 v Olomouci. „Jeden velký boj a moc fotbalu jsme neviděli. Výhra je ale v závěru sezony důležitější než předvedená hra. Samozřejmě máme ambice hrát pěkný fotbal, občas to ale zkrátka nejde," přiznal po utkání Priske.

Spartu většinu jara táhlo ofenzivní trio ve složení Lukáš Haraslín, Jan Kuchta a Tomáš Čvančara. Jenže poslední jmenovaný je pro zranění do konce sezony mimo, a zdá se, že Haraslínovi také forma lehce odešla. Otázkou tedy zůstává, jak Priske svou útočnou řadu poskládá. V Olomouci rozhodl žolík Martin Minčev, zlepšené výkony podává na místě Čvančary Adam Karabec a hru oživil i později příchozí Kryštof Daněk. Zapomenout nesmíme ani na Awera Mabila, jeho start ale moc pravděpodobný není.

Nejlepší střelci Sparty v sezoně
JménoPočet gólů
Jan Kuchta13
Tomáš Čvančara (nebude hrát)12
Ladislav Krejčí mladší11
Lukáš Haraslín6
Martin Minčev5

Spartě může uškodit absence centimetrů. Na tento problém upozornil v pořadu Přímák na Sport.cz i bývalý forvard Letenských Vratislav Lokvenc. Za příklad dává nedávné finále MOL Cupu, kde byl podle něj Kuchta na hrotu bez výraznější šance na úspěch. „Když brankář rozehraje na obránce, které presuje pět hráčů Slavie, tak přichází nákop dopředu. Na zádech Kuchty je Ogbu," líčí Lokvenc.

„Balon se furt vrací. Dochází pak ke ztrátám a tým se nedokáže dostat do kombinace, šance či tlaku. Víceméně se furt hrálo na polovině Sparty, která se k ničemu nedostala," rozebírá autor 74 branek v rudém dresu. V jiných soutěžích je vysoký forvard na běžném pořádku. „Ostatní ligy mají velké útočníky. Záleží ale na mužstvu, spoluhráčích a trenérovi," dodává pětinásobný vítěz české nejvyšší soutěže s tím, že nezbytná je samozřejmě podpora spoluhráčů.

Čtyřgólový střelec Jurečka a vzpomínky Lokvence. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Celkově se tak aktuálně zdá ofenziva Sparty užší. Slavii momentálně táhne Václav Jurečka, jenž se naposledy proti Bohemians prosadil hned čtyřikrát. „Možná jsme našli novou desítku, protože začal zářit, když se přesunul na podhrot a dal z této pozice tři góly. Nejvíc si u něj cením komplexnosti," řekl o Jurečkovi trenér Jindřich Trpišovský.

Nejlepší střelci Slavie v sezoně
JménoPočet gólů
Mick van Buren14
Václav Jurečka12
Peter Olayinka (nebude hrát)11
Stanislav Tecl10
Ondřej Lingr10

Osmadvacetiletý forvard přitom na podzim po příchodu ze Slovácka příliš nezářil. „Je příkladem toho, že se dá do základu dostat trpělivostí a pracovitostí," hodnotí Lokvenc. „Má dobré zakončení a umí si najít místo. Navíc toho hodně oběhá. I ve Slovácku hrál výborně, ale ve Slavii má daleko lepší spoluhráče. Dokážou ho v šestnáctce najít," oceňuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanonýr Slavie Václav Jurečka v derby proti Bohemians slaví hattrick.

Slavia však nespoléhá jen na Jurečku. Čtrnáct branek v sezoně vstřelil, v součtu s působením v Liberci, Mick van Buren. Jedenáctigólový Peter Olayinka kvůli zranění už do ročníku nezasáhne, na řadě jsou pak zkušený Stanislav Tecl a univerzál Ondřej Lingr s deseti zářezy. Pro Slavii hraje určitá variabilita, vpředu mohou bez problémů naskočit i Ivan Schranz či Matěj Jurásek.

Rozhodovat mohou standardní situace. V jejich proměňování jsou oba mančafty silné, Sparta se prosadila třicetkrát, Slavia počítá pouze o jeden zásah méně. Zde kraluje kapitán Sparty Ladislav Krejčí mladší, jenž se z pozice stopera či defenzivního záložníka prosadil už desetkrát. Šest tref bylo z penalt, silný je také ve vzdušných soubojích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Viktoria Plzeň, 26. dubna 2023, Praha. Ladislav Krejčí ze Sparty se raduje z vítězného gólu.

Více útočit bude muset Slavia. Remíza by tři kola před koncem udržela na čele Spartu, která by ve zbytku nadstavby mohla i jednou remizovat, a titul by byl stále její. Rozuzlení uvidí fotbalová veřejnost v sobotu od 18:00 na Letné.

Reklama