Hlavní obsah

Slavia - Bohemians 1:0Trpišovský se vrátil na lavičku, Olayinka posunul obhájce na první příčku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Olayinka 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slavie zvítězili ve 22. kole první ligy v pražském derby nad Bohemians 1905 1:0. Souboj vršovických sousedů rozhodl ve 43. minutě Peter Olayinka. Obhájce titulu z Edenu po úvodní jarní porážce doma s Karvinou v nejvyšší soutěži podruhé za sebou zvítězil 1:0 a vrátil do čela tabulky o skóre před druhou Plzeň. Klokani na Slavii v lize popáté za sebou nebodovali, prohráli popáté z posledních šesti kol a jsou dvanáctí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha oslavuje gól na 1:0 během derby s Bohemians 1905.

Článek

Na slávistickou lavičku se vrátil kouč Trpišovský, který kvůli nemoci chyběl při čtvrtečním úvodním utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy v Istanbulu, kde červenobílí zvítězili nad Fenerbahce 3:2. Domácí trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě, do branky se po čtyřech měsících vrátil Kolář.

Za hosty nastoupil i jednačtyřicetiletý veterán Jindřišek, který si připsal rekordní 295. prvoligový start za Bohemians a osamostatnil se v čele klubové tabulky před legendou Prokešem. Zápas sledovalo necelých 10 tisíc diváků, což je nejvíce po rozvolnění opatření proti koronaviru v Česku.

Slavia se zpočátku přes dobře pracující hostující defenzivu příliš nedostávala do vyložených šancí. Po čtvrthodině hry Olayinka v akrobatické pozici na zadní tyči minul, na opačné straně ve 27. minutě minul Květ. O dvě minuty později vyrazil tvrdou ránu domácího Ševčíka brankář Valeš. Bohemians dokázali chvílemi hrozit a v 37. minutě před Marečkem na poslední chvíli ve vápně vypíchl balon Samek, který v sobotu oslavil 18. narozeniny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha oslavuje gól v derby s Bohemians 1905.

Dvě minuty před pauzou domácí otevřeli skóre. Bah jemným centrem dloubl balon do šestnáctky a nabíhající Olayinka pohotově nohou umístil balon do sítě. Neubránil ho Daniel Köstl, bratr slávistického asistenta trenéra Jaroslava Köstla.

Tři minuty po pauze mohl vyrovnat Puškáč, ale domácí podržel gólman Kolář a hlavičku zblízka vykopl. Na druhé straně po chybě obrany v tutové šanci neuspěl proti Valešovi Tecl, v 56. minutě pak minul Plavšič.

Bohemians v souboji nejhorší a nejlepší defenzivy mohli až do poslední chvíle pomýšlet na bodový zisk, ale do žádné další vyložené šance už se nedostali. Naopak v poslední minutě základní hrací doby po závaru dorazil míč po vlastní střele z hranice vápna do sítě střídající Traoré, branka domácích ale neplatila kvůli ofsajdovému postavení Fily. Slávisté i tak tři body udrželi a vítězně se naladili na čtvrteční odvetu s Fenerbahce.

Fotbalová liga - 22. kolo:
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Branka: 43. Olayinka. Rozhodčí: Machálek - Paták, Mokrusch - Ondráš (video). ŽK: Olayinka - Puškáč, Köstl, Vaníček. Diváci: 9682 (omezený počet).
Slavia: Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Samek (79. Talovjerov), Ševčík (49. Madsen) - Schranz (46. Traoré), Plavšič, Olayinka - Tecl (66. Fila). Trenér: Trpišovský.
Bohemians: Valeš - Köstl, Bederka, Křapka (87. Hašek) - Dostál, Jindřišek (87. Nazarov), Mareček (73. Ugwu), Kovařík (73. Bartek) - Květ (60. Vaníček), Hronek - Puškáč. Trenér: Klusáček.

Reklama

Související témata: