Hlavní obsah

Trpišovský: Zimu jsme chtěli ochránit. V každém zápase hrajeme o přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradičně nasadil na hlavu modrou kšiltovku a změna po dvou trpkých ztrátách přinesla trenérovi fotbalové Slavie Jindřichu Trpišovském štěstí. Sešívaní vyhráli v posledním kole základní části ligy v Hradci Králové 2:1. „Nebyla to jednoduchá situace, tým to vnímal a dobře na to zareagoval,“ zmínil Trpišovský a například popsal, proč někteří hráči nehráli.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání v Hradci Králové.

Článek

Jak těžké bylo tým připravit na zápas v Hradci po dvou předchozích výsledkových nezdarech?

Věděli jsme, jak náročný zápas nás čeká. Navíc proti soupeři, se kterým se nám v poslední době výsledkově nedařilo. V týdnu jsme si něco ukazovali a říkali. Postavili jsme kluky, kteří mají momentálně dobrou formu a u nichž jsme věřili, že budou odolní proti soubojovému soupeři. Nebyla to jednoduchá situace, tým to vnímal a dobře na to zareagoval.

Oproti poslednímu utkání s Olomoucí jste udělal v základní sestavě šest změn. Co vás k tomu vedlo?

Poslední tři týdny jsme cítili, že někteří hráči přišli o formu, a my je předtím drželi. Roli hrají různé okolnosti, někdo hraje tohle poprvé, někdo čeká každým dnem dítě, jsou další věci. Někdy je pak lepší, když si ti hráči odpočinou. Vezměte si Lukáše Provoda, který minule nebyl v základu a v Hradci podal fantastický výkon. Dlouho jsem ho neviděl zahrát takhle komplexně. Sázeli jsme také na kluky, kteří mají zkušenosti z konce ligy nebo s těžkými situacemi ve Slavii. A snažili jsme se je doplnit o emoční hráče. Bohužel někteří, kteří tady nehráli, tu formu nemají. A když tým není v nejlepším rozpoložení, tak je to pro ně složitější.

Právě Lukáš Provod zmiňoval například Petra Ševčíka, který zvládal velmi dobře souboje, ačkoliv má subtilnější postavu. Viděl jste to stejně?

Vypadalo to tak, ale šlo o celý tým, V tomhle směru jsme hodně apelovali na kluky, kteří mají něco za sebou. V minulosti tu byl nějaký tým a určitá skupina hráčů z něj odešla. Tihle kluci toho byli součástí a musí to vzít v těchto situacích za ně. Chceme se prezentovat co nejlépe, což musí být na hřišti vidět nejen fotbalovostí, ale i soubojovým chováním, nastavením, řečí těla. Vyžadovali jsme od hráčů, abychom měli soubojovou a emoční stránku v topu, když se hraje svým způsobem play off.

Na lavičce proseděl utkání David Zima, který v minulém utkání předvedl obrovskou chybu. Můžete popsat, jak jste se rozhodovali, jestli ho nasadit.

Vysvětlili jsme to. Jako tým za Davidem absolutně stojíme, stoprocentně mu věříme a víme, jak kvalitní hráč to je. Chtěli jsme ho i ochránit od nějaké situace. Zvlášť venku se můžete přimotat do nějakého nešťastného momentu, který ani nevznikne vaší vinou. S hráči, které máme, to není nutné lámat přes koleno. Třeba Tomáš Vlček vypadal skvěle celý týden. Někdy je lepší, když hlava vypne.

Jaká je Zimova aktuální pozice?

Teď rozhodlo i to, že na jeho pozici mohl nastoupit kdykoliv. Může se stát, že David nastoupí příště doma s Baníkem. Takové věci (jako Zimovi s Olomoucí - pozn. aut.) se stanou, i když by neměly. Ale nebyla to chyba, že by se někdo na někoho vykašlal, z něčeho uhnul, prostě něco, co by mě naštvalo. Byl to nešťastný moment. To fotbal přináší. Není důvod se na něj zlobit nebo ho ztracovat.

Na Spartu ztrácíte čtyři body. Jak vidíte boj o titul?

Zajímá mě teď jen nejbližší utkání s Baníkem. Budu chtít, aby tým pracoval jako v Hradci a aby se nestalo to co v Plzni. Chci, abychom byli na svém maximu, abychom předváděli akce jako tady a bojovali o každý metr hřiště jako tady. Pro mě je nejdůležitější, abychom byli jako jeden tým. Nemůžeme koukat na to, kdo má kolik bodů.

Na co tedy?

Musíme se vymáčknout k maximálnímu výkonu. To jediné mě zajímá. Když to zvládneme, přijde další zápas. Mám dobrý pocit z jednotlivců i týmu a zajímá mě jen to, abychom v příštím utkání hráli na stejném levelu. Musíme to brát postupně jako na tenisovém turnaji. Zvládli jsme jedno kolo a jdeme do dalšího. A v každém bojujeme o přežití.

  2 : 1 Sparta - Ostrava 2 : 1 dohráno
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 30
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.