Hlavní obsah

V kabině byste nepřežili, ještě teď mě bolí na prsou, prozradil vyčerpaný Rada. Čím vyzrál na Plzeň?

Hynek PreislerSport.czPrávo

Střídání, jaké se povede jen jednou za několik sezon. Kouč Jablonce Petr Rada poslal na druhý poločas proti Plzni za stavu 0:2 na hřiště naráz tři nové hráče. Trojlístek čerstvých ofenzivních šikulů zelenobílé útočné rejdy výrazně oživil. Dva náhradníci pak korunovali výkon vstřeleným gólem. A Severočeši proti úřadujícím vicemistrům slaví senzační obrat na 3:2.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada. Archivní foto

Článek
Fotogalerie

„V prvním poločase jsme byli horším týmem, Plzeň zaslouženě vedla 2:0. Byla aktivnější a směrem dopředu živější. Naše situace dopředu jsme řešili zbrkle, vždy nějakou těžkou přihrávkou. Kdežto hosté se po zisku balonu dostávali dobrou kombinací rychle dopředu," všiml si Rada v prvním poločase.

I proto v něm během úvodního dějství uzrál plán na trojité střídání. „Už za stavu 0:1 jsem byl rozhodnutý, že tři střídání uděláme. Viděl jsem, že nám to nefunguje," vysvětlil svůj krok.

Ze hřiště stáhl Roberta Hrubého, Dominika Pleštila a Václava Pilaře. Místo nich do těžkého boje poslal Martina Doležala, Tomáše Ladru a Vladimira Jovoviče. „Zabralo to. Krajní hráči byli živější a ofenzivnější, čímž však neříkám, že by nám Pilař s Pleštilem prohráli poločas. Oživili jsme to však a střídající hráči to berou. Ladra i Jovovič byli směrem dopředu živější, podrželi balon. Vyndali jsme i Roberta Hrubého a dali tam druhého útočníka. Chtěli jsme se dostat do hry kontaktním gólem," popsal Rada.

Strategický plán vyšel dokonale. Snížení se dočkal už v 58. minutě z hlavy střídajícího Doležala. A za dvacet minut jeho tým vedl už 3:2. Trefil se Zelený a vítězný zásah zaznamenal Ladra.

„Těší mě, že dva střídající hráči dali branku, ale je to i štěstí. Někdy do sestavy hrábnete a nic tam nepadne. Teď jsme měli šťastnou ruku, na oživení jsme se shodli všichni trenéři. Tři střídání nám vyšla. Otočit zápas s Plzní, která vede 2:0? Musím smeknout. Proti Plzni je v tom kus umění," poslal pak Rada do kabiny dík po cenném obratu.

V kabině po poločase musel zvýšit hlas

Přispěl k němu i pořádný céres v pauze. „V kabině byste to nepřežili. Bylo to hodně krutý, ještě teď mě bolí na prsou," přiznal emotivní kouč. „Hráčům jsem před zápasem říkal, že si to s Plzní půjdeme rozdat, ale že pokud budeme mít strach, nemáme šanci. V prvním poločase jsme měli strach a prohrávali jsme 0:2, takže jsem musel zvýšit hlas. Cítil jsem na nich, že jsou zbytečně zakřiknutí," poznamenal šťastný Rada. „Jsem vyčerpaný, bolí mě na prsou i na zadku, všude... Dal jsem do toho všechno, co mi z mojí kariéry zbylo," uzavřel s úsměvem Rada. Odměnou mu byly tři body po úctyhodné otočce.

Reklama