Hlavní obsah

V Blšanech chtějí stabilizovat klub a rychle se vrátit mezi elitu

PRAHA

Fotbalový klub ze severočeské vesničky Blšany si pomalu začíná zvykat na druholigovou realitu. Osm sezón byli "chmelaři" mezi prvoligovou smetánkou, ale letos už záchranářský boj nezvládli a středeční předposlední kolo jejich letošní sestupový osud zpečetilo. V příští sezóně se klub chce pokusit o návrat, nutností je však zlepšení ekonomické situace a stabilizace kádru.

Článek

Pro další budoucnost Blšan budou klíčové nadcházející týdny. Vedení bude s napětím čekat na to, až výkonný výbor svazu schválí změnu majitele. Vlády nad klubem by se tak údajně měla oficiálně ujmout finanční skupina EC Group, o jejímž spojenectví s Blšany se mluví už od začátku dubna.

Nového majitele by neměl odradit ani pád do druhé ligy. "Až se tato změna uskuteční, tak se nám bude dýchat mnohem lépe," řekl ve čtvrtek výkonný ředitel klubu Jindřich Rajchl. "Rádi bychom se do první ligy vrátili v co nejkratší možné době," dodal Rajchl.

Perné léto

Přesto vedení klubu podle všeho čeká perné léto. V první řadě se musí dohodnout na další spolupráci s trenérem Michalem Bílkem, o jehož služby má stále velký zájem. "Byli bychom velmi rádi, kdyby pokračoval, je to velmi dobrý trenér. Když bude mít prostor na koncepční práci, tak výsledky přijdou," poznamenal Rajchl.

Bílek v Blšanech možná zůstane, ale má dvě zásadní podmínky. "Zatím je předčasné se o mé další budoucnosti bavit. Musím ale vidět, že vedení to s návratem do ligy myslí opravdu vážně. Klub tedy musí být do dalších let ekonomicky zajištěný a radikálně, možná i ze 70 procent, se musí přebudovat i kádr. V tom případě bych tady zůstal i pro druhou ligu," řekl Bílek. "Ale pokud by tady taková vidina nebyla, tak bych v Blšanech skončil. Mám ambice na trénování v první lize," upozornil Bílek.

V Blšanech působí už od října roku 2003, v minulých dvou sezónách pokaždé tým v lize dovedl k záchraně. Ale letos mu to už nepovedlo. Ekonomické potíže, velká obměna mužstva a úzký kádr, to byly podle Bílka hlavní příčiny letošního pádu. "Letošní sezóna byla hodně složitá," připustil Bílek.

Klíčoví hráči odešli

"V létě i v zimě došlo v mužstvu k mnoha změnám, navíc před jarem odešli klíčoví hráči Dort, Šelicha, Střihavka a Bílek, noví hráči přišli až na poslední chvíli. A v klíčových zápasech nám chyběla kvalita v ofenzivě, dávali jsme prostě málo branek. Chyběl nám hráč třeba jako Zelenka, který tady předloni na jaře dal osm gólů," připomněl Bílek.

Přesto prý do poslední chvíle věřil v záchranu. Po domácí prohře se Slavií v 28. kole ale už i on tušil, že je zle. "Ten zápas jsme rozehráli výborně, měli jsme za vyrovnaného stavu penaltu, ale nedali jsme ji a nakonec zápas na konci prohráli. Potom to už s námi bylo špatné," potvrdil Bílek.

Reklama

Související témata: