Hlavní obsah

Vítej doma! Costa končí kariéru symbolicky jako sparťan, hned začne pro klub pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přiklonili se k symbolice, která je zvyklostí v americkém sportu. Costa Nhamoinesu se vrací do služeb fotbalové Sparty. Obránce ze Zimbabwe ukončí aktivní hráčskou kariéru jako sparťan. Klub si vyžádal hráčovu registraci z Polska, kde naposledy působil. Mezi fanoušky populární Kostík se s diváky rozloučí před sobotním ligovým duelem s Hradcem Králové. Na Letné hned začne působit jako skaut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Costa ze Sparty Praha oslavuje gól během utkání s Příbramí.

Článek

Sparta mu přirostla k srdci. Zažil její poslední ligový titul, dvakrát s ní získal také domácí pohár. A když v červenci 2020 končil, loučil se s fanoušky dojemným videem.

Costa Nhamoinesu pak vyrazil až do Indie, vyzkoušel si angažmá v klubu Kerala Blasters. Naposledy byl součástí týmu polského Podbeskidzie. Právě od něj si Sparta vyžádala hráčovu transferkartu, aby byla symbolicky uvedena jako poslední Costova štace.

Atleticky a silově vybavený obránce ještě během aktivní kariéry absolvoval na Johan Cruyff Institute studium oboru sportovní management. V posledních letech v rodném Zimbabwe pracuje na projektu fotbalové akademie pro děti a mládež z ghetta. Costa Sports Pro Academy má za cíl zároveň rozvíjet hráče i ve vzdělávání a zastupuje mladé fotbalisty při jednáních s potenciálními zájemci z řad klubů. Sparta je jedním z partnerů akademie už od jejího vzniku.

Ještě mě na soustředění pořádně otestuje Costa, a když přežiju, bude to dobrý, věří navrátilec Bořek DočkalVideo: Sport.cz

„V životě jsem měl největší radost z fotbalu na dvou místech - na ulici v ghettu a ve Spartě. Proto jsem šťastný, že se s aktivní profesionální kariérou můžu rozloučit právě tady, mezi lidmi, kteří mě mají rádi. S klubem jsme domluveni, že se budu věnovat skautingu. Srdce mi pořád bude říkat, že chci být na hřišti, ale hlavou jsem už připravený, že budu u fotbalu pokračovat v jiné roli. A jsem šťastný, že to bude tady doma na Spartě," líčí Costa na klubovém webu.

„Costy si lidsky velmi vážíme, v posledních letech jsme s ním byli průběžně v kontaktu a bavili se o možnostech spolupráce," poukazuje generální ředitel František Čupr. „Má za sebou bohaté hráčské zkušenosti, zároveň velmi dobře zná Spartu a její hodnoty, v České republice se cítí být doma. Na svoji budoucnost po skončení aktivní kariéry se dlouho chystal, to je bezesporu výhoda," doplňuje sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Reklama

Související témata: