Hlavní obsah

Votroci ještě nemají vyhráno, Hradec Králové však našel řešení ohledně stadionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Naděje Votroků jsou zase o dost větší. Město našlo řešení, aby fotbalisté Hradce Králové mohli 5. srpna odehrát první domácí soutěžní zápas s Českými Budějovicemi na dokončovaném multifunkčním stadionu a nemuseli odehrát podzim v azylu v Plzni. Odehrání ligového duelu s Dynamem by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky. Oznámili to dnes zástupci města.

Foto: David Taneček, ČTK

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové. Na snímku je světelný stožár.

Článek

Finální podobu dohody budou na svém zasedání schvalovat hradečtí zastupitelé 1. srpna. Podle vedení města není stavba stadionu stále v předpokládané fázi dokončení. "Pokud dojde k tomu, že v termínu před konáním avizovaného fotbalového zápasu dojde k částečné kolaudaci, město je ochotno převzít tu část stavby, která bude předmětem částečné kolaudace a na kterou bude uzavřena předmětná dohoda," řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Město podle smlouvy nesmí převzít stavbu stadionu nedokončenou a bez provedení předepsaných zkoušek. "Základní myšlenkou této dohody tedy je, že první domácí fotbalový zápas se 5. srpna odehraje v režimu spoluodpovědnosti zhotovitele. Všechny technické okolnosti dohody nyní ladíme tak, aby byla oboustranně akceptovatelná a neutrpěl kvůli problémům stavby hradecký fotbal. Princip a případný obsah této dohody jsme ještě před kontrolním dnem, který proběhl v úterý, konzultovali s našimi právníky, kteří nám potvrdili, že námi zvolený postup je právně možný," uvedl Řádek.

Základní parametry dohody podle něj zástupci konsorcia zhotovitelů na kontrolním dni odsouhlasili. V čele stavebního konsorcia stojí stavební firma Strabag.

Foto: David Taneček, ČTK

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové. Na snímku jsou sedadla na střídačce.

„Jsem v každodenním kontaktu s firmou Strabag i s domácím klubem. Myslím si, že zápas třetího kola s Českými Budějovicemi v ohrožení není," avizoval minulý týden Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA.

„Vnímám to jako administrativní problém. U velkých staveb za stovky milionů korun jsou vždycky nějaké potíže. Je jedno, jestli se jedná o fotbalový stadion, nebo jiný objekt," přidával se optimisticky také Dušan Svoboda, předseda LFA.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva záložník Václav Pilař, primátorka Pavlína Springerová a záložník Ladislav Krejčí na tiskové konferenci před začátkem nové sezony.

„Věřím, že se vše podaří vyřešit a zainteresovaní lidé udělají všechno, aby se zápas třetího kola odehrál v Hradci. Pevně věřím, že se tak stane. Kdyby se to nestihlo, odehraje se zápas v Plzni," dodal Svoboda.

A to by byl právě problém. Licenční řád FAČR totiž říká, že tam, kde klub odehraje první domácí zápas, musí pak nastupovat celý podzim. Votroci tak hrají o čas. Východočeši po návratu do nejvyšší soutěže odehráli poslední dvě sezony v azylu v Mladé Boleslavi.

Kolaudace fotbalové části stadionu by měla proběhnout ve středu 2. srpna. "Ve chvíli, kdy se 5. srpna bude hrát fotbalový zápas, tak velice pravděpodobně bude zkolaudovaná větší část fotbalového stadionu. Z kolaudace budou vyjmuty některé části, které s fotbalem přímo nesouvisí, například ubytovací kapacity," řekl Řádek.

Foto: David Taneček, ČTK

Fotbalový stadion v Hradci Králové.

V současnosti pokračuje proces kolaudace, který má na starosti zhotovitel. "Věřím, že v tuto chvíli máme recept na to, jak celý příběh zvládnout s dobrým koncem pro hradecký fotbal, proto připravujeme návrh dohody se zhotovitelským konsorciem," sdělila primátorka Pavlína Springerová (HDK).

Termín kompletního dokončení stadionu je tak nyní konec srpna. Vedení města s částečnou kolaudací počítá 2. srpna a poté s převzetím větší části stadionu. "Ačkoli jsme už na jaře avizovali, že stavba podle nás a správce stavby nabírá zpoždění, neustále jsme byli ubezpečováni, že se vše stihne," sdělil Řádek.

Stavba arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021, podle platné smlouvy měla být hotová k 30. červnu. Termín stavbaři nesplnili a město dosud uvádělo, že stavba by měla být hotová do 31. července. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.