Hlavní obsah

Vrba se nezměnil. Fillo o opětovném setkání s úspěšným koučem i o útoku na významnou metu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více jak deseti letech oprášil někdejší plzeňskou spolupráci s trenérem Pavlem Vrbou, který v zimě převzal Zlín. Záložníkovi Martinu Fillovi i jeho parťákům změna na lavičce prospívá. Moravané na jaře neprohráli, ze tří zápasů získali pět bodů.

Foto: ČTK

Martin Fillo ze Zlína (vlevo) v souboji s teplickým Jakubem Urbancem v únorovém duelu první ligy.

Článek

V zimě přišel k týmu nejúspěšnější český trenér poslední dekády Pavel Vrba. Dle herního projevu i pětibodového zisku změna k lepšímu?

Přišel nejen pan Vrba ale celý realizační tým. Všechno se změnilo. Naše hra má vyšší parametry. Ani první dva zápasy na jaře, které jsme zremizovali, jsme neodehráli špatně. S Baníkem jsme měli trochu štěstí, v Jablonci jsme prohospodařili dvoubrankové vedení. Třetí duel s Teplicemi jsme zvládli. Takže vstup je dobrý, doufám, že nám to vydrží.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Filip Balaj a Jakub Janetzký ze Zlína ve vzdušném souboji, pod nimi Tomáš Kučera z Teplic.

Vyhráli jste poprvé od října. Bude pro Zlín sobotní triumf nad Teplicemi (2:1) pozitivním impulsem?

Série bez výhry pro nás byla frustrující. Máme za sebou těžké období, kdy jsme makali, ale dřina se nám výsledkově nevracela. Ale myslím, že taková období nejen ve sportu ale i v životě přicházejí a zase odcházejí. Strašně nás toto posílí do budoucna. Věřím, že tvrdá práce, která se předtím nezúročila, začne nyní nést ovoce a začneme tabulkou stoupat.

Pod koučem Vrbou jste se v roce 2011 získal v Plzni historický titul a byl jste u postupu do Ligy mistrů. Změnil se v něčem?

Zůstal úplně stejný. Jako člověk i jako trenér.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fotbalisté Zlína se radují z gólu.

Má v DNA ofenzívní pojetí. Nicméně ve Zlíně hrajete o záchranu. Lze hrát i za této konstelace otevřený fotbal a užívat si ho?

Z fotbalu můžete mít radost i když hrajete o záchranu. Hrajeme každý zápas o hodně, což mě rajcuje. Pod trenérem Vrbou budeme hrát dobrý fotbal.

Je znát, že prahne po úspěchu?

Jak jsem řekl, nezměnil se. Do trénování měl vždycky chuť velkou, má ji stále. Každý zápas silně prožívá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Libor Kozák ze Zlína a Jakub Považanec z Jablonce.

To samé platí i o vás. I v sedmatřiceti se dokážete rozpálit jako zamlada. Jak dlouho chcete ještě vydržet na nejvyšší úrovni?

Cítím se skvěle, zdraví mi drží. Změnou realizačního týmu se změnily tréninky, což mi prospívá. Spousta kluků v mém věku už ukončila kariéru, ale já chci pořád hrát. Dokud budu zdravý a budu cítit, že mám týmu co dát. Fotbal miluju, chci pokračovat. Do budoucna ale nekoukám. Teď mám jasnou prioritu zachránit Zlín v lize. Co bude dál, se uvidí.

K metě 400 ligových startů vám chybí 21 zápasů. Je pro vás velkou motivací ji zdolat?

Rozhodně ano. Odehrát v lize čtyři sta zápasů zvládlo jen několik hráčů v historii. Lhal bych, kdybych řekl, že nechci tuto metu pokořit.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Filip Balaj ze Zlína se raduje z gólu.

Motivuje vás zlínský spoluhráč Václav Procházka? Je jen o rok starší než vy a míří už k hranici 450 startů.

Prochy se mnou začínal v Plzni před devatenácti lety. Všude, kde byl, hrával, vyhýbala se mu zranění. Proto mu naskákaly starty do extrémního čísla. Tenkrát jsme si říkali, že kdo z nás dvou dá v lize stovku, tak je král. On už natočil čtyřstovku. Klobouk dolů před ním. Netroufnu si odhadnout, kde se zastaví. Držím mu palce, aby dal pět set.

Reklama

Související témata: