Hlavní obsah

Vrbovy děti! O titul se uchází nejmladší Sparta za posledních 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času mu předhazují, že talenty ze strahovské líhně přehlíží. Čísla ovšem svědčí o něčem jiném. Trenér Pavel Vrba použil v nedělním duelu se Zlínem (2:0) fotbalisty s věkovým průměrem 23,7 let. Jak poukazuje server csfotbal.cz, mladší tým nasadila Sparta v lize naposledy před téměř 20 lety! Letenští stále usilují o mistrovský titul, před nedělním derby v Edenu mají sedmibodovou ztrátu na Slavii s Plzní a odložený zápas v Jablonci k dobru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladý kapitán Ladislav Krejčí (22 let) ze Sparty Praha a Lukáš Vraštil ze Zlína.

Článek
Fotogalerie

Zápas pro pamětníky. Sparta v Ostravě předvedla další ze svých jarních matných výkonů a po brance exsparťana Bolfa prohrála 0:1. Obhajoba mistrovského titulu se tak Letenským v dubnu 2002 znovu vzdálila.

Pozoruhodné bylo, jak mladý tým tehdy trenér Vítězslav Lavička proti Baníku postavil. Petru Čechovi a Tomáši Junovi bylo 19 let, Lukáši Zelenkovi jen o rok víc. Vedle Čecha později velkou mezinárodní kariéru udělali také Grygera, Hübschman, Sionko či Jarošík. Věkový průměr mužstva tehdy na Bazalech každopádně činil 23,4 let.

Dvacet let se muselo čekat, než se někdo Lavičkovi ve Spartě přiblíží. Pavel Vrba v neděli symbolicky svěřil kapitánskou pásku Ladislavu Krejčímu mladšímu (22 let), spolu s ním nastoupili v základu také Adam Karabec (17), Martin Vitík (19) nebo samozřejmě Adam Hložek (19).

12. dubna 2002, 26. ligové kolo
Baník Ostrava - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 62. Bolf.
Sparta: Čech - Čížek (67. Babnič), Grygera, Hübschman, Mareš - Sionko, Jarošík, Horák (79. Zelenka), Zavadil - Tuma (59. Kincl), Jun. Trenér Vítězslav Lavička.
Věkový průměr 23,4 let

Výsledkem je, že věkový průměr hráčů, kteří zasáhli proti Zlínu do hry, byl 23,7 let. Mladší tým nasadila Sparta v lize naposledy právě před téměř 20 lety.

Tady už je na místě připomenout legendárního anglického manažera Matthewa Busbyho, který v padesátých letech minulého století vsadil v Manchesteru United na mladičké odchovance s dětskými tvářemi a v Anglii s nimi triumfoval.

27. února 2022, 23. ligové kolo
Sparta Praha - Fastav Zlín 2:0 (0:0)
Branky: 47. Čvančara, 87. Pešek.
Sparta: Holec - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I - Haraslín (69. Pešek), Ladislav Krejčí II, Souček, Karabec (57. Dočkal), Hložek - Čvančara (76. Minčev). Trenér Pavel Vrba.
Věkový průměr 23,7 let

Vrba má aktuálně na Letné spoustu problémů, jako by se však ve slavných „Busby Babes" zhlédl. Věkový průměr by ještě níže mohli teoreticky srazit Martin Suchomel (19), Adam Gabriel (20) či Matěj Ryneš (20).

Ve středečním semifinále domácího poháru proti Jablonci dojde nicméně ke změnám v základní jedenáctce.

„Určitě nebudeme hrát od začátku ve stejné sestavě. Dostanou prostor další hráči. Buď ti, kteří proti Zlínu nenastoupili od začátku, nebo nehráli vůbec. Samozřejmě to plyne z toho, kolik máme zápasů. Hrajeme neustále středa - neděle - středa, což je hodně náročné," avizuje Vrba.

Reklama

Související témata: