Hlavní obsah

Hr. Králové - Pardubice 1:3Východočeské derby překvapivě pro poslední Pardubice

MinutaMin. Tým Hráč Akce
50. Janošek 0 : 1
58. Kubala 1 : 1
71. Černý 1 : 2
76. Janošek 1 : 3
Záznam online reportáže

Fotbalisté posledních Pardubic ve 14. kole první ligy zvítězili v derby 3:1 nad Hradcem Králové a připsali si venku premiérové body v sezoně. V mladoboleslavské Lokotrans Areně, kde hrají "Votroci" domácí zápasy, se blýskl dvěma góly v 50. a 76. minutě Dominik Janošek. Vítěznou trefu dal v 71. minutě královéhradecký odchovanec Pavel Černý, za domácí skóroval pouze v 58. minutě Filip Kubala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči Pardubic se radují z gólu ve východočeském derby.

Článek
Fotogalerie

Pardubice, které venku v nejvyšší soutěži vyhrály po šesti porážkách, v neúplné tabulce ztrácí už jen tři body na předposlední Zlín. Hradec Králové prohrál v lize po předchozích třech výhrách a nevyužil šanci dostat se na třetí místo. "Votroci" podlehli regionálnímu rivalovi poprvé v nejvyšší soutěži, v minulé sezoně skončily vzájemné duely 2:0 a 0:0.

Východočeské derby začalo dvojitou šancí Pardubic. Reichl musel zakročit proti zakončení Hlavatého a následný Helešicův volej skončil jen těsně vedle. Hlavatý to zkoušel znovu po čtvrthodině hry, jeho chytrý lob minul pravý horní roh brány zhruba o metr.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Dominik Kostka z Pardubic a Daniel Vašulín z Hradce Králové.

Také na druhé straně zahrozil nejlepší střelec týmu, Kubala ale po pohotovém zakončení uvnitř šestnáctky zatím na dvougólové představení z minulého kola nenavázal. Královéhradecký útočník se ocitl po centru na zadní tyč ještě v jedné nadějné příležitosti a nebezpečně vypálil i Vašulín. Největší šanci atraktivního úvodního dějství ale měl pardubický Janošek, jenž technickou střelou z hranice vápna trefil břevno.

Také úvod druhé půle vyšel lépe hostujícímu celku, a tentokrát už se dočkal úvodní branky. Janošek byl faulován zhruba 20 metrů od brány, sám si postavil míč k přímému kopu a poslal ho přesně do horního rohu Reichlovy brány. Čtyřiadvacetiletý záložník ukončil po 582 minutách pardubické čekání na trefu ve východočeském derby.

S královéhradeckými fotbalisty inkasovaná branka otřásla a soupeř si vypracoval další nadějné příležitosti, v 58. minutě ale paradoxně domácí udeřili. Vysoký Rynešův centr propadl v pokutovém území až ke Kubalovi, který měl dost času na zpracování i na vstřelení své šesté ligové branky v sezoně.

Favorit znovu ožil stejně jako většina z dvou tisíc diváků na stadionu, v 71. minutě ale znovu slavili hosté. Po standardní situaci se dostal odražený míč k Černému a zkušený útočník skóroval parádním volejem. Dlouholetý hráč Hradce Králové se v lize prosadil poprvé od 20. dubna.

Vzápětí si navíc Janošek vyměnil míč Helešicem a třetí trefou v ligové sezoně definitivně rozhodl. Poprvé v nejvyšší soutěži se navíc trefil dvakrát v jednom zápase. Pardubický špílmachr sahal v závěru dokonce po hattricku, jeho tečovaný nástřel z přímého kopu ale skončil na tyči.

Nejhorší ofenziva soutěže si přesto výrazně vylepšila dosavadní bilanci devíti vstřelených branek. "Votroci" doma prohráli po pěti zápasech, po vedoucí Plzni tam nyní podlehli i poslednímu celku tabulky.

14. kolo první fotbalové ligy (hráno v Mladé Boleslavi):
FC Hradec Králové - FK Pardubice 1:3 (0:0)
Branky: 58. Kubala - 50. a 76. Janošek, 71. Černý. Rozhodčí: Berka - Váňa, Machač - Szikszay (video). ŽK: Kodeš, Gabriel - Chlumecký, Vacek, Hlavatý. Diváci: 2019.
Hradec: Reichl - Klíma, Čihák, Smrž - Gabriel, Rada (63. Ševčík), Kodeš (72. Rybička), Kučera, Ryneš - Kubala, Vašulín (63. Matěj Koubek). Trenér: Miroslav Koubek.
Pardubice: Markovič - Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Kostka, Janošek (89. Koukola), Hlavatý (83. Mareš), Helešic (77. Sychra) - Černý (83. Tischler). Trenér: Kováč.

Reklama