Hlavní obsah

Z brankáře hlavním trenérem? Neobvyklé v Česku i ve světě. Znáte ty nejslavnější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít u prvoligového kádru trenéra, kterému je 70 let a ještě je bývalým brankářem, to je skutečně rarita. Touto výjimečností se mohou pochlubit v Hradci Králové, který vede Miroslav Koubek. A nevede si vůbec špatně. Téma řešil expert Josef Csaplár v dalším dílu Přímáku na Sport.cz, který reaguje fotbalové dění v Česku.

Senzační tažení Hradce Králové řídí 70letý Miroslav Koubek. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Koubek došel s týmem až do první šestky, přestože Východočeši hrají celou sezonu v azylu v Mladé Boleslavi a nemají tak výhodu klasického domácího hřiště.

Podle dat CIES tvoří bývalí brankáři jen 3,5% menšinu mezi hlavními trenéry. Leckdo by mohl namítat, že brankářů je obecně méně než hráčů na jiných postech. Výzkum švýcarského pracoviště však ukazuje, že tak špatné to není a v hráčských kádrech tvoří brankáři 9,2 %.

Klobouk dolů před Pavlem Vrbou, říká Josef Csaplár v Přímáku.Video: Sport.cz

Nejčastěji se trenéry stávají záložníci (42,4 %), druhý největší počet koučů se rekrutuje z obránců (34,5 %). Útočníci tvoří 19,6 %.

Z brankářů se obvykle stávají například trenéři gólmanů, nebo se věnují jiné práci. Jako hlavní trenéři se zkrátka příliš neprosazují.

Zoff a ti ostatní

I v zahraničí najdeme opravdu známých příkladů velmi málo. Tottenham v této sezoně vedl Nuno Espírito Santo. Portugalec byl brankářem Vítorie Guimaraes, odkud přestoupil do španělské La Coruni. Později si zachytal také za Dynamo Moskva nebo FC Porto.

V Premier League donedávna trénoval také Nigel Adkins, jenž se jako brankář do profesionálního fotbalu příliš neprosadil, když jeho kariéru značně poznamenala fraktura páteře během působení ve Wiganu. Jako trenér na sebe upozornil zejména působením v Southamptonu, který dnes již 57letý kouč dostal ze třetí nejvyšší soutěže až do Premier League.

PŘÍMÁK: Stali se z vás srabi, vzkazuje českým trenérům CsaplárVideo: Sport.cz

Belgičané mají Michel Preud'hommea, jenž chytal za Mechelen a Benfiku Lisabon. Jako hráč i jako trenér začínal ve Standardu Lutych, trénoval také Gent, Bruggy, nizemské Twente nebo saúdskoarabský Al Šabáb.

Španěl Julen Lopetegui se jako náhradní brankář objevil v Realu Madrid i Barceloně. jako trenér byl na lavičce Porta, Sevilly, s níž vyhrál Evropskou ligu, Realu Madrid i španělské reprezentace. Od národního týmu však byl po dvou letech propuštěn těsně před mistrovstvím světa 2018 v Rusku, když vyšlo najevo, že už má po turnaji domluvené angažmá v Realu Madrid.

Olympique Marseiile dovedl v roce 1993 k triumfu v Lize mistrů Raymond Goethals. Ten byl brankářem v menších belgických klubech. coby kouč měl mnohem pestřejší kariéru. Trénoval také například Anderlecht, Bordeaux nebo Sao Paulo FC.

Asi nejslavnějším brankářem a koučem je Dino Zoff. Jako gólman strávil největší část kariéry v Juventusu a je znám jako nejstarší mistr světa, když Itálii dovedl jako kapitán roku 1982 k titulu ve 40 letech. Trenoval v Juventusu, Laziu Řím, Fiorentině a Italské reprezentaci.

Reklama