Hlavní obsah

Zapřažený mistr vs. odpočatá Sparta. Může být klidnější režim trumfem Pražanů ve šlágru s Plzní?

Od července jede Plzeň v notném zápřahu. Pohárová předkola, základní skupina Ligy mistrů, liga. Zápas co tři, čtyři dny. Vzhledem k nahuštěnému programu kvůli MS v Kataru má na začátku listopadu odehráno o 10 utkání víc než Sparta. Může to být trumf Letenských v sobotním šlágru v Doosan Aréně, kde nevyhráli od podzimu 2011?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka ze Sparty Praha během utkání s Baníkem Ostrava.

Článek

Plzeň nasedla na kolotoč 20. července úvodím duelem 2. předkola Ligy mistrů. Sobotní šlágr je pro ni 27. utkáním v této sezoně. Za měsíc tedy odehrála průměrně 8 utkání. Sparta od krachu ve 2. předkole Konferenční ligy s norským Vikingem Stavanger najela na ligový režim. Navíc vzhledem k odložení zápasu se Slováckem od debaklu v derby se Slavií (0:4) pouze trénovala. Viktoria během tohoto období odehrála tři utkání (v lize s Ostravou, v Lize mistrů s Interem a Barcelonou).

Byť se trenér Viktorie Michal Bílek snaží sestavu rotovat, opory příliš šetřit nemůže. Plzeň nemá úzký kádr, jeho celková kvalita se ale například síle kádru Slavie nedá rovnat. Takže i zápasová minutáž důležitých hráčů je značná. Včetně reprezentačních duelů s Portugalskem a ve Švýcarsku natočil nejvíc Lukáš Kalvach (2089 minut), následují Milan Havel (2056) a Pavel Bucha (2005). Ze Sparty je v největším zápřahu dánský stoper Sörensen (1262 minut). Kalvach má tedy oproti Sörensenovi v nohách o 9 zápasů a 17 minut víc.

Je otázka, jestli Pražané dokáží z podstatně menší porce zápasů profitovat. Proti nim jde statistika, v Plzni nevyhrála od srpna 2011. Tehdy dvakrát zavěsil útočník Leonard Kweuke a zajistil Letenským tři body. Nikoho tehdy nenapadlo, že se pro příštích 11 let jedná o poslední výhru sparťanů ve Štruncových sadech. V následujících třinácti zápasech tam uhráli jen dvě remízy a utrpěli jedenáct porážek při skóre 25:7 pro Viktorii.

„Komplex by Sparta mít neměla. Ale není už tou Spartou, jakou byla před deseti lety. Ani vlastně nevím, koho bych si vybral z jejího kádru. Jedině útočníka Kuchtu, jinak nikoho. Sparťané by potřebovali vyměnit hodně hráčů, a to hodně rychle. Chlácholí se, že prohráli po jedenácti zápasech, jenže v pěti remizovali. Necítím z nich vůli, nasazení, invenci. I proto si myslím, že si oddechli, že po derby měli pauzu. Mohla se vyladit, uvědomit si třeba chyby v sestavě," uvedl trenér Dušan Uhrin mladší ve fotbalovém pořadu Přímák na severu Sport.cz.

Reklama