Hlavní obsah

Zařídil Slavii poslední výhru nad Spartou. A Zmrhal na ni má chuť znovu

Praha

Prohráli s rivalem šest z posledních sedmi ligových derby. Fotbalisté Slavie se tak před derby na Letné mohou upínat především k tomu, jak loni na podzim v Edenu porazili Spartu 1:0. Svůj nejslavnější gól tehdy vstřelil Jaromír Zmrhal. „Párkrát si na něj vzpomenu. Nejčastěji hned po zmíněném derby, teď už tolik ne. Ale když se blíží zápas se Spartou, vzpomenu si rád. Přeju si, aby to tak bylo znovu,“ líčí třiadvacetiletý záložník.

Slávista Jaromír Zmrhal před derby se SpartouVideo: Sport.cz

 
Článek

Statistiky nejsou sešívaným nakloněny. Sparta doma porazila v lize Slavii sedmkrát za sebou, na Letné naposledy prohrála ligové derby v říjnu 2008.

Aktuální čísla ovšem nabízejí jiný pohled. Zatímco Sparta po reprezentační pauze ze tří soutěžních duelů uhrála jen dvě remízy, Slavia od březnové porážky na Spartě prohrála jediný z 14 ligových zápasů. Červenobílí si tak mohou reálně troufat.

„Že Sparta nemusí být úplně v pohodě, ještě neznamená, že se dobře nepřipraví na derby. My jsme do něj šli kolikrát z pozice outsidera a párkrát jsme vyhráli," přemítá Zmrhal. „Byli jsme na konci tabulky, oni druzí nebo první a gólem Martina Latky jsme přesto vyhráli. Derby je prostě výjimečný zápas, může dopadnout úplně jakkoliv."

K úspěchu vede větší aktivita

Ale přece jen - Letnou už sešívaní nedobyli osm dlouhých let. Jako na jaře, kdy sice vedli, ale pak Sparta třemi góly po přestávce otočila na 3:1...

„Poslední derby jsem nehrál, jen ho sledoval. Začali jsme dobře, aktivně, jenže po gólu jsme se trochu zatáhli. Možná jsme se začali bát o výsledek. Sparta nás začala tlačit a nevydrželi jsme její tlak. Teď musíme hrát aktivněji," má Zmrhal jasno.

Je odchovancem Slavie, takže jeho vztah ke Spartě je daný. „Už odmala je to pro mě největší rival. Již od žáčků to tak bylo," usmívá se.

Jednu výjimku však ctí. Navrátilce Tomáše Rosického. „Odmala jsem ho měl jako fotbalový vzor, rád bych si proti němu zahrál," ujišťuje Zmrhal, že není proti, aby Sparta nasadila svou největší hvězdu...

Zápas 8. ligového kola Sparta - Slavia se hraje v neděli od 15:30, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama