Hlavní obsah

Zastupitelé Ostravy o záchraně zadluženého Baníku vůbec nejednali

Aktualizováno

Ostravští zastupitelé dnes nakonec o záchraně zadluženého fotbalového Baníku Ostrava nejednali. Materiál byl hned na počátku stažen z programu zasedání. Podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) se na tomto postupu shodli koaliční partneři, tedy ČSSD a ODS.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Primátor Petr Kajnar (vlevo) a náměstek primátora Dalibor Madej na středečním jednání ostravského zastupitelstva..

Článek

Kajnar v odůvodnění pouze uvedl, že město chce pro sebe vyjednat vyváženější podmínky. Nevyloučil, že by se konsolidací akciové společnosti Bazaly provozující stadión, na němž fotbalisté Baníku hrají, zastupitelé mohli zabývat na mimořádném zasedání.

"V téhle podobě by návrh nezískal většinovou podporu v klubu (ČSSD) a tím pádem by ani neměl podporu, aby prošel. Nicméně jsme se dohodli, že zkusíme najít nějaký kompromis, který by byl přijatelný pro všechny členy klubu tak, aby mohl projít," řekl Kajnar.

Rozbroje prý uvnitř ČSSD

Podle zákulisních informací jsou hlavním důvodem rozbroje a názorová disharmonie uvnitř ČSSD, což však Kajnar odmítl blíže komentovat. "Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit," řekl. Nechtěl ani rozvádět, co zastupitelům na předloženém návrhu vadilo. "Byly to různé věci. Nemá ale smysl to předjímat, mohlo by to ztížit hledání dohody," řekl Kajnar, který přiznal, že sám by dnes hlasoval ve prospěch Baníku.

Další odklad ale pro Baník představuje akutní nebezpečí, že nezíská licenci pro nadcházející prvoligový ročník. Licenční řízení už probíhá, podle předsedy představenstva klubu Petra Šafarčíka by měl předložit všechny podklady do pondělí. Jenže například doložení bezdlužnosti bylo navázáno právě na příznivý postoj města na dnešním hlasování.

Jsou v časové tísni

Kajnar ví, že Baník se nachází v časové tísni. Podle něj však tak citlivou záležitost není možné uspíšit. "Záleží, jestli pan Šafarčík dokáže ještě nějakou chvíli kouzlit. Na druhou stranu to město nedokáže ovlivnit v okamžiku, kdy tam není shoda a návrhy se překládají rychle, aby Baník věděl, na čem je. Ale víme, že rozhodují dny," uvedl Kajnar.

Loni Baník získal licenci až v dovolacím řízení, asociace mu ji po dodatečném splnění všech požadavků udělila 23. května. Podle Kajnara může být mimořádné zastupitelstvo svoláno v horizontu dvou až tří týdnů.

Vedení klubu přiznalo, že nový postoj radnice mu v úsilí o získání licence přidělává otazníky. "Komplikuje naše jednání s věřiteli. Posunutí v řádu dvou až tří týdnů by však nemělo mít fatální důsledky. Každopádně pokračujeme v přípravě všech možných scénářů a čekáme, až nás město vyzve k dalším jednáním," uvedla pro ČTK tisková mluvčí Baníku Eva Plevová Šimčíková.

Jedním ze scénářů je i vyhlášení insolvence. Pokud by město klubu nepodalo pomocnou ruku, oslovil by Baník věřitele s nabídkou odpisu 70 procent dluhů, ale v případě jejich negativního stanoviska by sám sebe patrně poslal do insolvenčního řízení, které by mohlo skončit bankrotem celé organizace.

Zastupitelé měli vybírat mezi dvěma variantami. Jednou byl odkup 100 procent akcií společnosti Bazaly za 119,7 miliónu korun. Druhou pak byla levnější verze odkoupení nemovitostí, které jsou součástí fotbalového areálu na Bazalech, a to za 111,5 miliónu korun.

Kapitálový vstup města do společnosti, tedy odkup akcií, je podle odborníků výhodnější například kvůli rychlosti a jednoduchosti transakce, ale i daňových hledisek. Vedení města se situací Baníku zabývalo už několikrát, zatím však nedospělo ke shodě.

Závazky jsou mnohem vyšší

Baník je v rukou současných majitelů od loňského února. Společnost Baník Invest klub koupila od Tomáše Petery balík 95 procent akcií za 800 korun s tím, že kupní smlouva zahrnovala převzetí dluhů do výše 100 miliónů korun. Z auditu však vyšlo najevo, že závazky jsou mnohem vyšší. Statutární orgány minulého vedení proto čelí žalobě.

S novými majiteli získal Baník zpět i stadión Bazaly, který o několik měsíců dříve prodal Petera společnosti SMK Reality Invest, jejímž vlastníkem je jeden ze spolumajitelů Baníku Libor Adámek. Stadión tehdy získal za 40 miliónů, podle šéfa klubu Šafarčíka je na něj ale vázána zástava vůči bance ve výši 88 miliónů korun.

Reklama