Hlavní obsah

Ze Sparty odchází poslední Stramaccioniho muž. Gólman Bičík končí, bude trenérem

Praha

Jedno loučení stíhá na pražské Letné druhé... Ve Spartě totiž oficiálně skončil aktivní kariéru nejen brankář David Bičík, ale i trenér gólmanů Mario Galinovič. Chorvatský kouč byl posledním mužem z realizačního týmu Itala Andrey Stramaccioniho, s nímž přišel do Prahy před třemi lety. Zatímco Stramaccioni se po krajně nevydařeném experimentu po roce pakoval a většina jeho mužů odešla ze Sparty s ním, chorvatský trenér brankářů dostal nabídku na další působení a ve Spartě zůstal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář David Bičík ukončil ve Spartě svou profesionální kariéru.

Článek

Nyní odchází na vlastní žádost. Přitom jeho působení v letenských službách bylo úspěšné. Nejprve připravoval gólmany ve spolupráci s Danielem Zítkou, po jeho odchodu trénoval brankáře sám.

Proto měl velkou zásluhu, že dva sparťanští brankáři odešli na angažmá na velice lukrativní adresy. Tomáš Koubek zamířil do francouzského Stade Rennes, Martin Dúbravka do anglického Newcastlu.

Foto: www.sparta.cz

Trenér brankářů Sparty Mario Galinovič po libereckém finále MOL Cupu s medailí pro vítěze.

S koncem působení Galinoviče oznámil konec aktivní profesionální kariéry i devětatřicetiletý brankář David Bičík, který v minulosti získal se Spartou dva mistrovské tituly a další do své sbírky pak přidal s Libercem a bratislavským Slovanem.

Na Letné v šesti letech s fotbalem začínal, po třiatřiceti letech se ve Spartě s fotbalem loučí. Bičík se v letenském klubu přesune na pozici trenéra brankářů. Funkci bude zastávat společně s dalším bývalým gólmanem Pražanů Michalem Špitem, který na stejném postu skončil v Jablonci.

Bičík na sebe upozornil už při debutu v bráně sparťanského áčka. V březnu 2004 v derby se Slavií musel v průběhu utkání nahradit vyloučeného Petra Koubu, přesto se mu podařilo udržet čisté konto. Aby toho nebylo málo, stejný scénář se v té sezoně opakoval ještě jednou: jednalo se o finále tehdejšího Poháru ČMFS. S tím rozdílem, že červenou kartu viděl v průběhu zápasu Jaromír Blažek. „Čibi", jak se mu přezdívalo, odchytal posledních patnáct minut a společně s tehdejšími parťáky zvedl nad hlavu trofej pro vítěze poháru.

Po angažmá na Kypru, ve Slovanu Bratislava, Turecku a Liberci se Bičík v roce 2014 vrátil po osmi letech na Letnou, kde nahradil Vaclíka mířícího do švýcarské Basileje.

V ročníku 2015/2016 patřil Bičík ke klíčovým strůjcům postupu do čtvrtfinále Evropské ligy, nezapomenutelný je zejména jeho výkon na Olympijském stadionu v Římě, kde tým Zdeňka Ščasného zvítězil nad Laziem 3:0. Bičík v tomto utkání zneškodnil minimálně pět stoprocentních příležitostí soupeře. Za výkony v té sezoně byl spoluhráči vyhlášen nejlepším hráčem Sparty a stal se držitelem Ceny kabiny 2016.

V dalších letech kryl záda Dúbravkovi a Koubkovi. V poslední sezoně aktivní kariéry pak vytvořil gólmanské trio s Hečou a Nitou.Teď se posouvá do pozice trenéra.

"Rozhodnutí o ukončení kariéry jsem udělal s ohledem na to, že jsem dostal šanci stát se členem realizačního týmu. Je to velká výzva a moc se na novou práci těším," konstatoval Bičík.

Reklama

Související témata: