Hlavní obsah

Zkrat Čmelíka byl dárečkem pro nás. Zlomový moment zápasu, přiznal olomoucký kouč Jílek

Fotbalisté Olomouce se ve 23. kole nejvyšší soutěže na jaře po šesti remízách dočkali prvního vítězství, když zdolali České Budějovice 3:0. Šňůru bez porážky navíc natáhli už na devět zápasů. Ke třem bodům jim výrazně pomohl zkrat střídajícího Lukáše Čmelíka, který v 54. minutě za bezgólového stavu chytil za krk Jana Vodháněla, a musel předčasně pod sprchy. Jihočeši od té doby přestali existovat a Sigma toho využila.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Olomouce Václav Jílek během utkání.

Článek
Fotogalerie

„Bylo tam nějaké oplácení. Úplný nesmysl, zvláště, když sudí odpískal faul pro nás. Co udělal, je špatné," kroutil nevěřícně hlavou hostující trenér Marek Nikl. „Úplně nás to potopilo. Pak už na hřišti existovalo jen jedno mužstvo. Velká škoda. Bylo to za stavu 0:0, v době, kdy jsme se do toho začali dostávat," litoval i obránce Dynama Martin Sladký.

„Zlomový moment. Obrovská nedisciplinovanost. Dáreček pro nás," přiznal olomoucký lodivod Václav Jílek. Pochválil však bleskovou reakci svých svěřenců na klíčovou situaci v podobě prvního gólu Jana Vodháněla, který využil přesilovku už po pěti minutách. „Uklidnilo nás to, od té doby jsme dominovali," pochvaloval si.

První poločas ho ale zrovna nenadchl. „Byli jsme sice i v něm lepší, ale brankových příležitostí jsme si vytvořili málo. Vítězství se rodilo těžce. Jsme šťastní, že konečně bereme tři body. Je to velká úleva. Doma je třeba vyhrávat," podotkl.

Výhra je podle něj důležitý počin z pohledu zbývajících zápasů základní části. „Jsme na dostřel čtvrté příčky a je naší povinností o ni bojovat," zdůraznil Jílek.

Vyzvedl také výkon Martina Pospíšila, který se olomouckým fanouškům doma představil po dlouhých devíti letech. „Potvrdil kvalitu, kterou prokazoval léta v Polsku. Nebojí se míče. dokáže se dostat z těžkých situací. Má výbornou nadstavbu v podobě rychlého driblinku. Dnes bych vypíchnul i spoustu získaných balonů v defenzívě. Tam nám strašně pomohl. Jen v kondici z pohledu našich nároků malou rezervu ještě má," řekl k zkušenému borci Jílek.

Litoval ovšem ztráty kapitána Víta Beneše, který po nezaviněném střetu s Nigerijcem Adediranem putoval přímo ze hřiště do nemocnice. „Podle informací, které teď mám, se může jednat o komplikovanější zlomeninu v oblasti obličeje. Obávám se, že bude mít po sezoně. Pokud se to potvrdí, byla by to pro nás obrovská ztráta. Víťa momentálně patří mezi nejlepší stopery v lize a je i lídrem kabiny," povzdechl si.

V táboře Jihočechů vládlo velké zklamání a to nejen z porážky samotné, ale i z výkonu v prvním poločase. „Ten nám absolutně nevyšel. Se štěstím jsme udrželi bezbrankový stav. Pak přišlo již zmíněné vyloučení. Zásadně zbytek utkání ovlivnilo. I po něm jsme sice chtěli zůstat aktivní, Sigma však na nás byla skvěle připravená a zaslouženě zvítězila. Všude jsme byli pozdě, prohrávali souboje, zbytečně ztráceli míče. Možná si kluci mysleli, že když porazili Slavii, půjde to samo," měl jasno kouč Nikl.

Reklama