Hlavní obsah

Olomouc - Č. Budějovice 3:0Remízový král z Hané bere tři body, odnesly to České Budějovice

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Vodháněl 1 : 0
63. Vodháněl 2 : 0
69. Růsek 3 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sigmy Olomouc přerušili sérii jarních nerozhodných výsledků. V sobotním utkání 23. kola vyhráli na domácí půdě nad Českými Budějovicemi 3:0.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva brankář Dávid Šípoš z Českých Budějovic, jeho spoluhráč Martin Sladký a Radim Breite z Olomouce.

Článek

Fotbalisté Olomouce ve 23. kole první ligy porazili doma České Budějovice 3:0. Hanáci na jaře po šesti remízách ukončili čekání na vítězství, navíc v nejvyšší soutěži neprohráli podeváté za sebou. Klíčový okamžik duelu přišel v 55. minutě, kdy dostal červenou kartu českobudějovický Lukáš Čmelík. V 59. a 63. minutě se v přesilovce dvakrát trefil Jan Vodháněl a v 69. minutě přidal pojistku Antonín Růsek.

Hanáci navázali na zářijovou výhru 3:0 z Českých Budějovic a dostali se na páté místo neúplné tabulky. Dynamo prohrálo po třech utkáních, venku nezvítězilo pošesté v řadě a zůstává na 13. příčce.

Olomouc se poprvé v ligové sezoně musela obejít bez reprezentačního útočníka Chytila, s devíti góly nejlepšího střelce týmu. Kvůli karetnímu trestu nemohl nastoupit ani na druhé straně kapitán a klíčový stoper Králik, jenž dosud nechyběl v sezoně dokonce ani minutu. V domácí základní sestavě se naopak objevil záložník Pospíšil. Čerstvá posila z polské ligy se vrátila na Hanou po devíti letech a hned si připsala 150. start v české nejvyšší soutěži.

Po opatrném úvodu postupně převzali iniciativu domácí, ačkoliv po čtvrthodině přišli o zraněného stopera Beneše, jehož nahradil Greššák. Českobudějovický brankář Šípoš, který v minulém kole vychytal lídra tabulky Slavii (1:0), si poradil s Ventúrovým přímým kopem a zlikvidoval i dvojitou šanci po Slámově ráně z úhlu. Slovenský gólman završil vydařený první poločas skvělým zákrokem proti pohotové Zorvanově ráně z hranice vápna.

Oba trenérské týmy sáhly po poločasové pauze ke změnám v ofenzivě, ani dvojité střídání ale útočné snažení Dynama neoživilo. Naopak jeden z nových mužů na hřišti Čmelík v 55. minutě při strkanici udeřil rukou do obličeje Vodháněla a sudí Radina ho vyloučil. Jihočeši obdrželi sedmou červenou kartu v sezoně, více jich má na kontě pouze Hradec Králové (8).

Olomoucký tlak v přesilovce okamžitě zesílil a brzy přinesl góly. Nejprve Vodháněl v 59. minutě prudkou ránou pod břevno na přední tyč překvapil Šípoše a vzápětí zužitkoval Růskův přesný pas před odkrytou bránu. Pětadvacetiletý záložník zaznamenal třetí a čtvrtou ligovou trefu v ročníku, všechny branky nastřílel v posledních čtyřech zápasech.

Po druhé brance se nad Androvým stadionem spustila sněhová vánice, dění na trávníku se ale na rozdíl od počasí nezměnilo. V 69. minutě napřáhl zpoza vápna ke střele Růsek a výstavní křižnou trefou přidal třetí gól v utkání i svůj třetí ligový zásah v sezoně.

Náskok mohl navýšit střídající Zmrzlý, který z malého vápna nikým nerušený nepochopitelně minul opuštěnou bránu. Olomouc i tak prodloužila sérii domácí neporazitelnosti na sedm ligových zápasů.

23. kolo první fotbalové ligy:
Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 3:0 (0:0)
Branky: 59. a 63. Vodháněl, 69. Růsek. Rozhodčí: Radina - Mokrusch, Kotík - Adámková (video). ŽK: Sláma, Ventúra, Israel - Hora. ČK: 55. Čmelík (Č. Budejovice). Diváci: 1620.
Olomouc: Stoppen - Navrátil, Pokorný, Beneš (18. Greššák), Sláma (74. Zmrzlý) - Breite, Ventúra - Vodháněl (74. Přichystal), Pospíšil, Zorvan (46. Zifčák) - Růsek (84. Israel). Trenér: Jílek.
České Budějovice: Šípoš - Sladký, Broukal, Havel, Skovajsa (68. Matoušek) - Čavoš, Čermák (46. Hellebrand) - Adediran (78. Penner), Hora, Potočný (78. Škoda) - Zajíc (46. Čmelík). Trenér: Nikl.

Reklama