Hlavní obsah

Změnil přípravu a kraluje ligovým gólmanům. Mluvím sám se sebou, přiznává opora Hradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat do Hradce Králové mu náramně svědčí. Michal Reichl patří mezi nejlepší brankáře fotbalové Fortuna ligy a společně s pevnou defenzivou má lví podíl na umístění Votroků v předních patrech tabulky. Za jeho stabilními výkony stojí změna mentální přípravy i zkušenosti z hostování v pražské Dukle.

Foto: ČTK

Brankář Hradce Králové Michal Reichl během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Pokud nepočítáme mladoboleslavského Michala Šedu, který zatím odchytal jediný duel, má Michal Reichl nejvyšší úspěšnost zákroků (83,9 %) ze všech brankářů české nejvyšší soutěže. V sedmi kolech nechyběl ani minutu. Zaznamenal tři čistá konta, což je společně s Alešem Mandousem, Jindřichem Staňkem a Dominikem Holcem nejvíce v lize.

Výborný start sezony zažívá i s Votroky, kteří se za Slavií a Plzní vyhřívají na průběžném třetím místě. „Každý se dívá na tabulku, ale to já nechci. V uvozovkách mi je jedno, kolik máme bodů. Mým cílem je každý zápas odchytat dobře a vyhrát," podotýká 29letý gólman.

JménoKlubOdchytaná utkáníÚspěšnost zákroků
Michal ReichlHradec Králové783,9 %
Jindřich StaněkPlzeň681,8 %
Martin JanáčekČeské Budějovice381,8 %
Dávid ŠípošČeské Budějovice481,5 %
Matej RakovanZlín481,3 %

Hradec Králové těží zejména z výborné defenzivy, v sedmi duelech inkasoval pouze pětkrát. A právě Reichl má na dobrých výsledcích nespornou zásluhu. „Je oporou, vždy velmi koncentrovaný. Kdybyste viděli jeho mentální přípravu, to je doslova medikace. Absolutní profesionál," nešetří chválou kouč východočeského týmu Miroslav Koubek.

Baví se sám se sebou

Brankář uznává, že na sobě v posledních měsících více pracuje mimo hřiště. „Připravuji se i doma, před každým tréninkem dělám věci úplně jinak než dříve. Dospěl jsem," zdůrazňuje. Své metody, jak zůstat koncentrovaný, používá i během utkání. „Hodně se snažím bavit sám se sebou. Někdy totiž vypadávám," prozrazuje.

Do Hradce se Reichl vrátil v červnu po půlročním hostování v druholigové Dukle Praha. Angažmá se i vinou vleklého zranění příliš nepovedlo, mezi tři tyče se nedostával tak často, jak si představoval.

Pražané na něj nakonec po konci uplynulého ročníku neuplatnili opci. „Věděl jsem, že půjdu zpět, takže důležitá byla hlavě příprava. Neměl jsem co ztratit. Podstatné bylo zachovat klidnou hlavu," vzpomíná Reichl.

Teď je ale maximálně spokojený. „Je super, že stabilně chytám, strašně si to užívám. Hostování mi pomohlo, poznal jsem nové lidi a viděl jiný pohled na fotbal. Také život v hlavním městě byl odlišný. Posunulo mě to hlavně po osobní stránce," dodává.

Šanci získat další ligové body a upevnit si postavení mezi ligovou elitou bude mít Hradec Králové v neděli od 16:00 na hřišti aktuálně předposledního Jablonce. Severočeši zatím nevyhráli, nasbírali jen čtyři body za stejný počet remíz.

Reklama

Související témata: